-TopSLIDEBiHOpćine BiHPolitika

Slučaj nelegalnog kamenoloma i tvornice vapna u Kreševu predat Tužilaštvu

Građanski aktivizam

KREŠEVSKI GRAĐANSKI POKRET: SLUČAJ NELEGALNOG KAMENOLOMA I TVORNICE VAPNA U KREŠEVU PREDAT TUŽILAŠTVU

Preuzeto: antikorupcija.info

Saopštenje za javnost Kreševskog građanskog pokreta.

Federalni vodni inspektor je predao nadležnom Tužilaštvu čitav spis predmeta koji se tiču eventualnog onečišćenja okoliša i nepoštivanje upravnih mjera koje je izrekao Federalni vodni inspektor firmi BFS d.o.o. za rad tvornice vapna i kamenoloma u Kreševu. Ovu informaciju je Kreševski građanski pokret zaprimio kao odgovor na zahtjev za ponovni inspekcijski nadzor i kažnjavanje subjekta nadzora u skladu sa zakonom, imajući u vidu ponovnu ekološku katastrofu koja se prostire sve do Kiseljaka, Fojnice i Visokog uzrokovanu nelegalnim radom kamenoloma i tvornice vapna u Kreševu.

Podsjećamo, nakon što su građani Kreševa u septembru dobili potvrdu od Federalne uprave za inspekcijske poslove da firma BFS d.o.o. Kreševo nema validno rješenje o vodnoj dozvoli te da je na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja izdato Rješenje kojim se „zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina, krečnjaka i dolomita”, primjećeno je ponovno ispuštanje mulja u rijeku Kreševčicu.

“Nakon mjeseci našeg apela da se zaustavi rad kamenoloma i tvornice vapna u Kreševu mimo propisa i dozvola, konačno je neko od nadležnih institucija reagovao na nepravilnosti i slučaj uputio Tužilaštvu. Nadamo se da će sada Tužilaštvo zaštititi interese građana i sancionisati svaki rad koji je u suprotnosti sa izdatim dozvolama. Ponavljamo da je nedopustivo da firma BFS d.o.o. Kreševo nema validno rješenje o vodnoj dozvoli te da joj je na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja izdato Rješenje kojim se „zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina, krečnjaka i dolomita” i da se nakon 4 prekršajna naloga zbog toga, nastavi sa ispuštanjem mulja u rijeku Kreševčicu. “, navode predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

Napominjemo da je Kreševski građanski pokret prošle sedmice započeo sa potpisivanjem peticije kojom pozivaju nadležne institucije da u okviru svojih ovlaštenja odreaguju na uočene nepravilnosti i zabrane rad kamenoloma i tvornice vapna dok ne ispuni sve potrebe uslove za rad tako da ne zagađuju okolinu i ne ugrožavaju zdravlje mještana. Peticijom građani Kreševa žele da istaknu svoj jedinstven zahtjev a to da je krajnje vrijeme da kamenolom i tvornica vapna u Kreševu počnu da rade u skladu sa zakonom.

Ponavljamo da nećemo odustati –  iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zaustavi nelegalan rad kamenoloma i tvornice vapna zbog kojeg je nama i našoj djeci ugroženo zdravlje i život.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close