-TopSLIDEBiHPolitika

Slučaj kakanjske djevojčice u komi: Srce je odjednom stalo, ne znam šta se desilo…

SLUČAJ DJEVOJČICE U KOMI
Anesteziolog Suad Rožajac: Srce je odjednom stalo, ne znam šta se desilo… Ne bježim od svoje odgovornosti!

Prvi dan kada smo dijete odveli gore pokušao sam da razgovaram sa roditeljima, oni nisu htjeli, kaže Rožajac

Šokantni slučaj dvogodišnje djevojčice iz Kaknja koja je u ponedjeljak tokom operacije u privatnoj klinici pala u komu te je prevezena na KCUS, potresao je kompletnu dražvu.

Podsjetimo, u KCUS je prije tri dana dovezena dvogodišnja djevojčica u komatoznom stanju. Ona je operirana u privatnoj klinici, nakon čega je došla do komplikacija.

Danas su se roditelji djevojčice oglasili u pojedinim medijima te kazali kako joj je operisan očni kapak i ugrađena plastika, koju njeno tijelo nije prihvatilo, govore kako je plastika trebala biti izvađena u jednoj privatnoj ustanovi u Sarajevu, ali da njen mozak nije uspio izdržati anesteziju te da je operacija urađena u unajmljenoj sali.

Operaciju je radilo osoblje ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić Nina Jovanović, a anesteziolog bio dr. Suad Rožajac. Upravo se ime dr. Rožajca često spominje u medijskim izvještajima a i sami roditelji su ga opisali kao jednog od glavnih krivaca.

Dr. Rožajac je za Raport ispričao svoju verziju događaja.

“Mi smo radili operativni zahvat u privatnoj praksi. Operaciju je radila ordinacija doktorice Halimić. Ja sam anesteziološka ordinacija, registrovana ordinacija u Kantonu Sarajevu za anesteziju i terapiju boli. Ovlašten sam da radim anesteziju. Čitav tok operacije je bio uredu. Na samom kraju operacije došlo je do srčanog zastoja, bar ja tako mislim. Ja sam se odmah uključio, reanimaciju, adrenalin, masažu i uspostavio ponovo srčani ritam. Pozvali smo Hitnu pomoć, oni su došli već je srce radilo, bilo u ritmu. Oni su to registrovali na svojim aparatima, transportovali dijete na Pedijatriju (KCUS)”, kazao je Rožajac.

Rožajac je dodao da misli da su uradili sve što je bilo u njihovoj moći.

Da li ste pokušali razgovarati sa roditeljima?

Prvi dan kada smo dijete odveli gore pokušao sam da razgovaram sa roditeljima, oni nisu htjeli. I razumijem. Dan poslije oko 7 sati razgovarali smo. Majka mene je pitala: “Šta se desilo. Dijete je bilo zdravo. Zašto je stalo srce?” Ja sam rekao da ne znam.

Potom me pitala da li su mi ispravni anestetici. Ja imam račune i fakture svih lijekova. Ponudio sam i smještaj roditeljima s obzirom da oni nisu iz Sarajeva. To su bili svi moji kontakti. Meni je ustvari žao što ne mogu da ih kontaktiram”, kazao je Rožajac.

Da li su svi uslovi bili ispunjeni? Ima li nečije krivice?

“Mislim da su svi uslovi bili ispunjeni. Naravno, ja ne mogu da ocjenjujem ko je tu kriv. Niti to želim. Ja svoju odgovornost ne želim da izbjegnem”.

Osvrnuo se i na izjave ministra zdravstva Harisa Vranića da niti jedna privatna zdravstvena ustanova koja nije registrovana kao poliklinika ne može davati opću anesteziju:

“Ne znam šta je ministar zdravstva Haris Vranić izjavio. Ja sam registrovana ordinacija za anesteziju i terapiju bola. U mom rješenju koje je upravo njegovo ministarstvo izdalo piše da sam ovlašten da dajem anesteziju, reanimaciju, terapiju bola i to u svom prostoru ili drugom prostoru”, zaključio je Rožajac.

***

Bejtović o djevojčici iz Kaknja: Došao sam na kraju kada je stigla i hitna

Nakon potresne ispovijesti roditelja iz Kaknja čija kćerka se nalazi u teškom stanju u komi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon rutinskog operativnog zahvata obavljenog u privatnoj ordinaciji “Halimić”, u razgovoru za N1 doktor Benjamin Bejtović, koji je iznajmio prostor za operaciju podijelio je svoju stranu priče.

Djevojčica od dvije i po godine je imala spušten očni kapak te joj se nakon prve operacije rana inficirala što je zahtijevalo dodatni zahvat.

Doktorica Jasmina Halimić je preporučila roditeljima zahvat u privatnoj klinici. Bejtović, maksilofacijalni hirurg pojasnio je za N1 da je operacija rađena upravo u privatnoj ordinaciji Halimić. Prema njegovim riječima, u njihovom prostoru su dvije ordinacije.

U jednoj od ordinacija je rađena operacija djevojčice koja je završila u komi i na KCUS-u joj se bore za život.

“Operaciju su radile doktorice Nina Jovanović i Jasmina Halimić. Ovdje, u istoj zgradi na dva sprata, u našem prostoru su dvije ordinacije – registrovana oftalmološka ordinacija profesorice Halimić, koja je koristila operacionu salu pod zakup”, istakao je Bejtović.

Na pitanje šta se dogodilo tokom operacije djevočice, kćerke Murisa i Amire Gadžur iz Kaknja, doktor nije znao jer tada nije bio prisutan.

“Ja sam došao na kraju kada je i Hitna pomoć stigla. Tužilac je bio na mjestu događaja zajedno sa krim tehnikom i izuzeo sve što je potrebno. Bilo je njih devetero. Na zahtjev doktora Suada Rožajca, izuzeli su sve, čak i smeće koje je bilo. Zna se šta se u takvim slučajevima radi. Danas je došao i nalog za izuzimanje četverosatnog videonadzora, to sve ide tim tokom. Tužilac je čekao i anesteziologa i operatera da daju izjavu”, pojasnio je Bejtović.

Bejtovića smo pitali i za komentar o privatnoj ordinaciji za anesteziju.

“Doktor Suad Rožajac je jedina legalna ordinacije opšte anestezije u kantonu, tu je sve regularno”, dodao je Bejtović.

Zanimljivo je i to da doktorica Jasmina Halimić ima još jednu oftalmološku ordinaciju u gradu, gdje radi sa doktoricom Ninom Jovanović.

O ovom slučaju smo kontaktirali i Tužilaštvo Kantona Sarajevo gdje je glasnogovornica Azra Bavčić rekla da policijski službenici MUP-a KS, a pod nadzorom dežurnog tužioca koji je taj dan i obavio uviđaj poduzimaju radnje i vrše provjere u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close