-TopSLIDEVisoko

Slike Alme Konjičanin”doletjele” do makedonske pjevačice Kaliopi

SPECIJALNA NAGRADA ZA MLADU SLIKARKU

Slike Alme Konjičanin”doletjele” do makedonske pjevačice Kaliopi

Pandemija korona virusa paralisala je čitav svijet i većinu stanovništva zatvorila u svoje domove određeno vrijeme. Bili smo “osuđeni” da vrijeme popunjavamo na različite načine, pa se tako neko bavio određenim hobijima, neko je pronalazio skriveni talent, dok su treći vrijeme provodili uglavnom na društvenim mrežama. Visočanka Alma Konjičanin, sa trenutnom adresom stanovanja u Sarajevu, pokušala je sve te stvari ujediniti i pandemiju iskoristiti da učestvuje u velikom online takmičenju koje je organizovala jedna od najvećih makedonskih i balkanskih pjevačnicaKaliopi. Da zadovoljstvo bude veće, Alma nije samo učestvovala nego je na kraju osvojila i specijalnu nagradu stručnog žirija za posebno zalaganje i doprinos, a koju je zaslužila svojim slikovitim predstavljanjem Kaliopine umjetnosti i pjesama na platnu. Naime, Alma se već desetak godina bavi slikarstvom i iza nje je nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, tako da joj je ovo takmičenje, uz veliku ljubav ka makedonskojpjevačici, bila sjajna prilika da još jednom pokaže svoj raskošni talent.

“Obzirom da me pandemija i izolacija, kao i sve, odvojila od normalnog života i svakodnevnih radnih i socijalnih aktivnosti, najljepša stvar koja se u takvim danima samoće desila, bila su uživo druženja sa Kaliopi na njenim društevnim mrežama. Na jednom od njih pojavila se informacija o KALIOPI FAN ART-u. Ona i njen kreativni tim su to zamislili kao online takmičenje za njene fanove i ponudili su nekoliko kategorija, tako da je svako od nas mogao da pronađe kategoriju za sebe i pokaže svoj talent. Kako godinama slikam, a Kaliopi i njena muzika su za mene oduvijek bili inspiracija, odlučila sam da oslikavam svoje priče i emocije bojene notama njenih pjesama. Svaka njena pjesma je životna priča sa puno emocija koje su bezvremenske i u kojima svi, bez obzira na godine, možemo pronaći sebe, ozdraviti, preboljeti, postati jači, sanjati, nadati se, vjerovati …voljeti”, ističe Alma.

Izložba radova na Kaliopinom koncertu

U početku je radove slikala za “svoju dušu”, no na nagovor Kaliopi, u drugoj sedmici takmičenja poslala je svoj rad, kako bi na neki način bila inspiracija i poticaj drugima, da i oni stvaraju i kreiraju ono u čemu imaju dara i da zajedno kroz umjetnost olakšaju sebi samoću i izolaciju.

“Poslala sam i kreativni video sa svojim radovima, a poslije toga i rad za kategoriju crteža. Poslije četiri sedmice takmičenja, u obje kategorije ušla sam u finale a sa crtežom/slikom sam prošla i u superfinale. Glasala je publika, jer je Kaliopi naše radove objavljivala na svojim društvenim mrežama, ali i kreativni tim i stručni žiri. Na kraju sam osvojila specijalnu nagradu stručnog žirija za posebno zalaganje i doprinos KFA koja se zove OBOI ME”, dodala je.

Na ovom KALIOPI FAN ART-u Alma je upoznala mnogo ljudi iz cijelog svijeta i kako ističe, postali su prava ” online” porodica, u kojoj su svi, ujedinjeni u jednoj ideji, stvarali svoju umjetnost inspirisani umjetnošću makedonske pjevačice.

“Nagrada koju sam osvojila podrazumijeva izložbu mojih radova, a uradila sam ih ukupno 15 tokom izolacije, na prvom velikom Kaliopinom koncertu koji će se desiti u Beogradu. Zamislite koliko ste blagoslovljeni, sretni i počašćeni, kada vam jedna tako velika zvijezda ukaže tu čast da vaše slike predstavi na svom koncertu. To ne samo da je kruna mog rada nego i ostvarenje sna koji nisam nikad mogla ni sanjati a sad će biti stvarnost. I to kakva divna stvarnost. Osim ove, osvojila sam još jednu nagradu. Da napravim izložbu slika u Sarajevu na kojoj će počasni gost biti Kaliopi i svečano je otvoriti”, sa oduševljenjem naglašava Alma i dodaje da je Kaliopi ne samo veliki umjetnik, nego i veliki čovjek koji zaista živi i radi da bi druge učinio sretnim.

“Vođena duhom kompletnog takmičenja, te idejom da se dobro dobrim vraća i da je naša sreća veća ako je dijelimo, a prepoznavajući još jednog vrsnog, mladog umjetnika i njegov senzibilitet u umjetnosti, odlučila sam zajedno s Kaliopi da ovu drugu nagradu podijelim sa još jednim učesnikom iz Tuzle, RamomTučićem. Na našem zadnjem interaktivnom live javljaju Kaliopi i ja smo Rami pripremili iznenađenje i saopštili mu ideju o zajedničkim izložbama njegovih i mojih slika u Tuzli i Sarajevu sa Kaliopi kao počasnim gostom, na što je on sa oduševljenjem i velikom radošću pristao. Izložba ovih slika nosiće naziv ‘Dona’ i slaviće ljubav kao najveličanstveniju emociju, ženu kao najveličanstvenije biće, umjetnost kao najveličanstveniju i bezgraničnu mogućnost stvaranja života i Kaliopi… jer ona je sve to”, poručila je slikarka Alma Konjičanin.

(N.K.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close