-TopSLIDEPolitikaSvijet

Sky news: Izrael je osvojio sjevernu Gazu, šta dalje?

“Polomite ga, posjedujete ga”, upozorio je američki državni sekretar Colin Powell predsjednika Busha o Iraku, citirajući natpise u robnim kućama namijenjene kupcima.

Isti princip se primjenjuje na Izrael sa sjevernom Gazom. Sporadične borbe se nastavljaju, ali efektivno kontrolišu gornju trećinu pojasa – područje koje je sveobuhvatno uništio kao mjesto za život, piše Dominic Waghorn, urednik za međunarodne odnose Sky newsa.

Izrael se suočava sa dilemom šta dalje. Moglo bi se nazvati prekidom i odustati od onoga što je pokvareno.

Priča se o povlačenju, ostavljanju arapskih susjeda i Zapada da ponovo spoje Gazu. No, to bi moglo ostaviti teren slobodnim za povratak Hamasa, kao i svaki put u prošlosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je ovog puta da će ga uništiti zauvijek. Od toga zavisi njegov politički opstanak.

Snage Hamasa i dalje prevladavaju u dvije trećine pojasa Gaze. Ako Izrael ozbiljno želi da iskorijeni svoju prijetnju, morat će krenuti za njima.

No, stvarno? U oblasti koja je već jedna od najgušće naseljenih na Zemlji koja je sada povećana za još milion? Čini se nezamislivim, čak i ako misija ostane izraelski ratni cilj. Ili postoji kuća na pola puta. Ostati unutra, ali samo na sjeveru i ne pritiskati jug.

Netanyahu insistira da će Izrael zadržati kontrolu nad sigurnošću u Gazi, što implicira trajno prisustvo na nekoj vrsti terena.

To će sasvim odgovarati njegovim krajnje desnim partnerima u vladi jer još više uništava šanse za održivu palestinsku državu, čemu se oni žestoko protive. Mada, u Washingtonu, Bidenova administracija upozorava na sve što se približava ponovnoj okupaciji jer ugrožava jedinu nadu za mir u regiji – to uvijek neuhvatljivo rješenje s dvije države.

To žele i potencijalne zemlje donatori čija bi podrška mogla obnoviti Gazu. Oni će zahtijevati znakove napretka ka miru prije nego što ulože milijarde potrebne za obnovu slomljene Gaze.

Podijeljena, uništena Gaza koja je još uvijek pod izraelskom okupacijom mogla bi zadovoljiti Netanyahuove krajnje desničarske partnere u vladi iz njihovih vlastitih ideoloških razloga. Mada, ipak Bidenova administracija neće dugo tolerisati takav ishod.

Izrael se oslanja na Ameriku za vojnu pomoć i diplomatsku podršku, i ne može si priuštiti da otuđuje svoje pokrovitelje na neodređeno vrijeme. U isto vrijeme Netanyahu se oslanja na svoje krajnje desničarske partnere da bi ostao na vlasti.

Pokrovitelji i partneri. Izraelski vođa ne može zadovoljiti oboje i on će morati da bira između njih uskoro.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close