-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Skupština odobrila kredit za škole te usvojila rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK

Meldina Ugarak, zastupnica u Skupštini ZDK, septembar 2022

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas po skraćenom postupku prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju budžeta ZDK za 2022. godinu.

Pomenute izmjene Zakona o izvršenju budžeta ZDK za 2022. godinu bile su nužne zbog kreditnog zaduženja i prihvatanja grant sredstava kod Kreditanstalt fur Wiederaufbau/njemačka razvojna banka-KfW putem revolving fonda Federacije Bosne i Hercegovine, kojim se taj kanton zadužuje za oko sedam miliona KM za rekonstrukciju osam školskih objekata u tom kantonu.

– U pitanju je aranžman sa njemačkim KfW-om, vrijednim skoro sedam miliona KM. Novac će biti utrošen za rekonstrukciju još osam školskih objekata – četiri u Zavidovićima, tri u Zenici i jedan u Kaknju. Skoro 3,5 miliona KM su grant sredstva, a drugih 50 posto je beskamatni kredit. Taj će se dio kredita vraćati iz ušteda u energiji, tako da od škole do škole zavisi vrijeme otplate tog beskamatnog zajma. Period vraćanja, čini mi se, kreće se od 12 do 28 godina. To je do sada, po mom mišljenju, najpovoljniji aranžman kada je u pitanju ulaganje u školsku infrastrukturu – kazao je resorni ministar obrazovanja ZDK-a prof. dr. Spahija Kozlić.

On napominje kako za ovaj kredit nema grejs-perioda, nego će se početi vraćati od ušteda u energiji od naredne sezone grijanja, nakon što objekti budu obnovljeni.

Skupština je dala svoju saglasnost na odluku o rebalansu te odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2022. godinu. Rebalansirani budžet ZZOZDK za ovu godinu iznosit će 235.383.450 KM te je uvećan za 7,03 posto ili 16.538.450 KM u odnosu na usvojeni plan.

Rebalans je, napomenuo je direktor Omer Škaljo, izrađen na osnovu procjene ostvarenja prihoda za ovu godinu, a rast prihoda rezultat je povećane privredne aktivnosti usljed oporavka privrede od pandemije Covida-19, naplate zaostalih potraživanja te povećanja iznosa najniže plaće, a u skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o iznosu najniže plaće.

Višak prihoda, najavio je, bit će utrošen na uvećanje sredstava za Esencijalnu listu lijekova ZDK-a (700.000 KM), za ortopedske sprave i pomagala (600.000 KM), za primarnu zdravstvenu zaštitu u ustanovama (4.072.217 KM), za konsultantsko-specijalističku zdravstvenu zaštitu u ustanovama izvan ZDK-a (1.000.000 KM), za konsultantsko-specijalističku zdravstvenu zaštitu u ustanovama ZDK-a (1.586.552 KM), za bolničku zdravstvenu zaštitu u ZDK-u (4.338.231 KM), za bolničko liječenje van Kantona (2.215.000 KM), za liječenje u inostranstvu (500.000 KM) te za posebni program za borbu protiv Covida-19 (1.598.450 KM).

Zastupnici su usvojili i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Prostornog plana Općine Kakanj za period 2010. – 2030. godina.

Fena 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close