BiHPolitika

Skoro smo dogovorili način izbora članova Predsjedništva BiH

Čović na kafi s novinarima: Skoro smo dogovorili način izbora članova Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je na današnjem susretu sa novinarima da se do kraja januara može riješiti pitanje presude u slučaju Sejdić i Finci te da je pitanje izbora članova Predsjedništva, barem što se tiče FBiH, skoro u potpunosti riješeno.

Čović je naglasio da je master planom evropskih integracija predviđeno da se ovo pitanje riješi do kraja januara, što je, prema njegovom mišljenju, realno postavljen rok.

U sklopu ovog slučaja ključno je riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH te izbor delegata u domove naroda.

Čović je naglasio i da je pitanje izbora članova Predsjedništva, barem što se tiče FBiH, skoro u potpunosti riješeno.

Na pitanje kako će se članovi Predsjedništva birati, Čović je rekao da danas ne može govoriti o detaljima. No, otkrio je kako se radi o rješenju koje je u javnosti već spominjano.

Što se tiče izbora delegata u Dom naroda PSBiH i Dom naroda Parlamenta FBiH, Čović je rekao da se pored izbora delegata treba riješiti i pitanje odlučivanja unutar ovih tijela te pitanje izbora delegata Ostalih.

Pojasnio je da je danas sa Bakirom Izetbegovićem imao vrlo konstruktivan sastanak te da se nada da će na novom sastanku nastaviti pregovore.

Što se tiče odluke da HDZ i SNSD zajednički predlože Zakon o Ustavnom sudu BiH, Čović je rekao kako je pogrešno shvaćen te da neće samo dvije stranke predložiti rješenje za funkcionisanje Ustavnog suda BiH. Cilj je, prema Čovićevom mišljenju, postići zajednički stav svih stranaka koje su dio vlasti kako bi budući prijedlog prošao u Parlamentarnoj skupštini BiH. Stranačka delegacija HDZ-a BiH radi ne samo sa kolegama iz SNSD-a, već i sa stranačkom delegacijom PDP-a te sa ostalim strankama.

Ako ne bude riješeno pitanje presude Sejdić i Finci BiH ne može očekivati status kandidata, dok je reforma pravosuđa ključna za otvaranje poglavlja u sklopu pregovora sa EU, smatra Čović.

BiH će u decembru dobiti upitnik od EU, a do maja 2017. godine treba završiti sa odgovorima te bi u tom slučaju krajem 2017. mogla dobiti status kandidata.

Čović je izrazio žaljenje što je predizborna retorika nastavljena i nakon izbora, pri čemu je slanje poruka preko medija, kako to rade Izetbegović i Dodik, nepotrebno jer treba graditi atmosferu konsenzusa.

Vlast na nivou BiH se neće mijenjati do 2018. godine, jasno je poručio Čović.

Za njega je neprihvatljiv koncept udruženog zločinačkog poduhvata jer se primjenjuje selektivno, ali podržava koncept prema kojem se za svaki zločin mora odgovarati.

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close