Školarine u BiH kao u bogatim zemljama Evrope

Školarina na pojedinim fakultetima u Bosni i Hercegovini i Srbiji skoro je ista ako ne i skuplja od školarine na prestižnim univerzitetima u, naprimjer, Njemačkoj, Francuskoj i Austriji.

Autor: Anadolija

Nakon navoda da bi uskoro na Univerzitetu u Sarajevu na pojedinim fakultetima studenti mogli plaćati školarinu i do 7.000 KM, novinari Anadolu Agency (AA) su detaljno istražili koliko iznosi visina školarina u drugim zemljama regiona, ali i Evrope.

Prema podacima do koji su došli novinari AA, školarina na pojedinim fakultetima u Bosni i Hercegovini i Srbiji skoro je ista ako ne i skuplja od školarine na prestižnim univerzitetima u, naprimjer, Njemačkoj, Francuskoj i Austriji.

Tako je, prema posljednjim podacima, prosječna školarina na univerzitetima u Bosni i Hercegovini do sada iznosila oko 500 evra, a najviša školarina i do 1.500 evra.

Ipak, Senat Univerziteta Sarajevo je 25. juna izglasao i Upravnom odboru na usvajanje poslao prijedlog povećanja školarina i skoro svih ostalih troškova na Univerzitetu Sarajevo, te bi u narednom periodu školarina na ovom univerzitetu mogla iznositi i do 7.000 KM, što je oko dva puta skuplje od studija medicine u Beču gdje bh. državljani plaćaju 720 evra po jednom akademskom semestru.

Slično kao i u BiH, i studenti na većini univerziteta u Srbiji plaćaju školarinu od oko 1.500 evra. Konkretnije, prosječna školarina u Srbiji iznosi oko 1.000 evra, a najviše plaćaju studenti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, tačnije oko 2.000 evra.

Studiji u Njemačkoj jeftiniji nego u BiH i Srbiji

Poređenja radi, studenti koji studiraju na prestižnim njemačkim univerzitetima plaćaju školarinu od 500 evra po semestru, odnosno 1.000 evra godišnje.

Isto tako, studenti na državnim univerzitetima u Francuskoj za prvi ciklus studija plaćaju godišnju školarinu od oko 200 eura, a na tehničkim fakultetima oko 600 evra. Školarina na medicinskom fakultetu u toj zemlji iznosi oko 450 evra godišnje. Zanimljivo je da studenti na doktorskim studijima u Francuskoj godišnje plaćaju samo oko 390 evra.

Od zemalja regiona, na većini fakulteta Univerziteta u Crnoj Gori školarina iznosi oko 500 evra, a najskuplja je arhitektura, gdje godišnja školarina iznosi oko 1.000 evra.

Najskuplji fakulteti u Hrvatskoj su iz oblasti biomedicine i umjetničke akademije gdje školarina iznosi oko 1.200 evra. Zatim slijede biotehnički i tehnički fakulteti sa školarinom od 1.000 evra i društveno-humanističke nauke sa oko 900 evra. Svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija ne plaćaju ništa, već ih finansira država.

Studiji u Makedoniji najjeftiniji u regionu  

Od zemalja regiona, najjeftinija školarina je u Makedoniji gdje prosječna školarina za jednog studenta iznosi oko 250 evra, a najviša školarina oko 400 evra.

U školarinu u skoro svim zemljama regiona nisu uračunate ni knjige ni pribor, a studentske takse, odnosno uvjerenja i potvrde, takođe se plaćaju na skoro svim fakultetima, što studentima predstavlja dodatno finansijsko opterećenje.

S druge strane, na fakultetima u regionu se pravdaju time da trenutnim školarinama teško uspijevaju da izmire osnovne potrebe i da od državnih vlasti ne dobijaju dovoljnu financiju podršku da mogu platiti sve račune.

Inače, prema svim relevantnim pokazateljima, univerziteti iz zemalja regiona su među najslabije rangiranim u Evropi. Prema podacima portala Webometrics, Univerzitet u Zagrebu je najbolje rangiran u regionu i nalazi se na 497. mjestu, slijedi Univerzitet u Beogradu koji je na 509. mjestu, pa onda Univerzitet Čiril i Metodije koji je na 1.256 mjestu. Univerzitet Sarajevo je najbolje rangirani univerzitet iz BiH i nalazi se na 1.928. mjestu ove popularne liste. Od ostalih zemalja regiona, Univerzitet Crne Gore je pozicioniran na 3.858 mjestu liste Webometricsa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close