SKANDALOZNO: Zbog nebrige države Amel Tuka mogao bi nastupati za Hrvatsku

Atletičar Amel Tuka osvajanjem bronze na 800 metara na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u finskom Tampereu, ostvario je najveći uspjeh u karijeri i jedan od najvrijednijih rezultata u historiji bh. atletike.

Samo 9 stotinki dijelilo ga je od norme za Svjetsko prvenstvo u Moskvi. Sanjani rezultat Tuka će pokušati ostvariti na mitingu u Švedskoj, koji se održava krajem ovog mjeseca.

Uspjeh u Finskoj i za mladog bh. atletičara bio je iznenađenje. S vremenom od jedne minute, 46 sekundi i 29 stotinki, srušio se deset godina star rekord Jasmina Salihovića.

“Stvarno nisam očekivao ovaj rezultat. Fali mi 9 stotinki od norme za SP a i norma za prošle OI takođe je bila. Tako da smo ušli u sam vrh atletike”, kaže Tuka.

Pod trenerskom palicom Halida Sedića, Tuka je do sada osvajao brojne medalje na mitinzima širom Evrope, a i višestruki je državni prvak na 400 i 800 metara. Kvalitet 22-godišnjeg atletičara iz Kaknja, člana AK Zenica, prepoznali su susjedi Hrvati i Slovenci, koji mu nude sportsko državljanstvo, ali od odlaska za sada nema ništa.

“Sad-zasad ja ostajem ovdje, a vidjećemo ako se otvori kakva prilika i dobra ponuda i uslovi bolji što da ne, jer ovdje mi nemamo ništa od ove države, nažalost… “, kazao je Tuka za TV1.

Članovi Atletskog kluba Zenica ove godine su postavili čak 15 novih državnih rekorda i osvojili četiri medalje na velikim evropskim takmičenjima. Uspjehe Amela Tuke, Hamze Alića, Mesuda Pezera, Dejana Mileusnića, pratila je podrška općine i donekle kantona, ali ne i države BiH.

“Do sada nismo imali razumijevanja sa te strane, a evo ja se nadam da će ovi rezultati poniknuti odgovorne ljude, ljude koji su na neki način i plaćeni za to da vide ovo što čini Zenica”, kaže Aziz Kevelj.

Bez obzira na slabu podršku, zenički atletičari idu naprijed. 9-stotinki bolji rezultat i normu za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Moskvi, Amel Tuka će pokušati ostvariti na mitingu koji se za dvije sedmice održava u Švedskoj.

Pogledajte video.

(vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close