SKANDALOZNO: SDA istupila iz pregovora o Mostaru jer OHR ne prihvata podjelu grada

Stranka demokratske akcije (SDA) istupila je iz političkih pregovora o sudbini Mostara, i o tome je danas obavijestila Kancelariju visokog predstavnika Valentina Incka (OHR) u čijoj organizaciji se pregovori vode.

Mostarska SDA se na taj korak odlučila zbog toga jer, kako tvrdi, OHR konstantno ignoriše njihove prijedloge, a to je vjerovali ili ne, ponovna podjela Mostara na šest opština i to po ratnoj liniji razdvajanja.

“Stavovi SDA i bošnjačkih predstavnika u Gradskom vijeću Mostara se ne shvataju kao dio političkog diskursa Mostara, pa OHR do sada nijedan naš prijedlog nije uzeo u razmatranje, a kamoli da je postao predmet neke buduće platforme”, saopšteno je iz Gradskog odbora SDA Mostara koji se inače zadnjih 15 godina “borio” za jedinstveni i multietnički Mostar.

Predstavnici SDA zbog toga juče nisu prisustvovali sastanku koji je bio održan u OHR-u u Sarajevu, što je odmah i sa punim pravom osudila Socijaldemokratska partija (SDP BiH).

“Bio je to ključni sastanak, ali nakon toliko mjeseci pametovanja narodu i patriotskih predavanja, predstavnici SDA jednostavno nisu došli. SDA je Mostar predala bez borbe”, izjavio je Aner Žuljević, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a  koji principijelno brani ideju zajedničkog i multietničkog  Mostara sa svim potrebnim zaštitama kako za Bošnjake tako i za sve druge narode i građane  u tom gradu.

Iz HDZ-a BIH ostaju na tvrdim stavovima kao i SDA i poručuju da  ova stranka neće odustati od svojih principa.

U ovoj stranci su, takođe, uvjereni da gradonačelnik Mostara treba da bude iz HDZ-a BiH, bez obzira na to kakav će biti rekonstruisana vlast u tom gradu.

Bošnjački predstavnici u Mostaru zatečeni su odlukom Ustavnog suda i nemaju pravi politički odgovor na ovu situaciju jer su  svojom pasivnom politikom i sami doprinijeli političkoj i ekonomskoj krizi u gradu.

Iako je SDA bila najbrojnija stranka u gradskom vijeću Mostara (12 vijećnika), posljednjih osam godina  “prepustila”  je vođenje grada predstavnicima HDZ-a (8 vijećnika) i zato su tzv.” bošnjački”  predstavnici iz Mostara,  za te ustupke dobijali komforne direktorske funkcije u Sarajevu, ambasadorska mjesta i za svoju ličnu korist prodavali interese građana Mostara.

Sad su zatečeni i nedorasli da učestvuju u rješavanju mostarske krize i dogovor sa svojim dugogodišnjim partnerima. Sve su glasnije i sumnje da se iza svega krije sporazum poznatih radikala iz  SDA i  HDZ-a o podjeli grada na dvije općine i nekad davno dogovorena podjela BiH na etničkom principu.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close