SKANDAL: Predsjedništvo BiH proglasilo federalnu demokratsku republiku

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, izgleda, ne zna kakav je politički sistem na snazi u našoj zemlji. Na oficijelnoj internet-stranici ove institucije, u rubrici “o Bosni i Hercegovini”, gdje je predstavljena lična karta zemlje, u taksativno pobrojanim geografskim, političkim i drugim karakteristikama države, kod one koja opisuje tip vladavine piše: “uvođenje federalne demokratske republike”.

Nelegitiman podatak

Nevjerovatna drskost svih onih koji stoje iza ovakve kvalifikacije implicira na neke zakulisne radnje, ili nečije težnje i želje koje nisu u skladu s važećim Ustavom BiH .

Salih Fočo, profesor historije socijalnih i političkih doktrina na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, u razgovoru za “Avaz” kaže da je skandalozno što Predsjedništvo BiH koristi ovakvu odrednicu.

– Nedopustivo je da u odrednici države bude jedna takva nelogičnost i netačnost, jer BiH je demokratska država, tako piše u Ustavu BiH i tako je u formalno-pravnom smislu. Zvanične institucije zadužene za čuvanje ustavnog poretka, prije svega mislim na Ustavni sud BiH, Predsjedništvo BiH, kao legitimni organ koji predstavlja državu, te Vijeće ministara BiH, hitno bi trebale zatražiti korigiranje tog nelegitimnog podatka – kategoričan je profesor Fočo.

Narušen ugled

Kasim Trnka, ekspert za ustavno pravo, u izjavi za “Avaz” kazao je da je kvalifikacija “uvođenje federalne demokratske republike” netačna te naučno i stručno nekorektna. Trnka kaže da ovakav termin upućuje i na to da je u fazi nastajanje nekog novog tipa vlasti, što, također, nije istina.

Poslije teksta u našem listu o tome kako su članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD), pored svoje zvanične internet-prezentacije na stranici Predsjedništva BiH, u svojstvu članova kolektivnog šefa države, otvorili i privatne web-stranice, najnoviji gaf u najvišoj državnoj instituciji još jednom dokazuje koliko se oni koji je predstavljaju brinu o imidžu i ugledu ne samo tog organa vlasti nego cijele države.

To je ideja SNSD-a

Profesor Fočo naglašava da je odrednica koju je iskoristilo Predsjedništvo BiH  pri opisu tipa vladavine u zemlji najbliža idejama koje zastupa SNSD Milorada Dodika.

– Federalni tip vladavine potpuno je neodređen, to je neko pokušao redefinirati BiH, koja je, ponavljam, demokratska država. Mislim da je tip vladavine kakva nam se predstavlja sa zvanične stranice Predsjedništva BiH, prije svega, ideja koju zastupa SNSD – kaže profesor Fočo.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close