BiHPolitika

Sjednica o akcizama pokazala da u BiH ne postoji parlamentarna većina

Koaliciju na nivou BiH čine političke stranke SDA, HDZ, SBB i stranke okupljene u Savezu za promjene. Teoretski, riječ je o parlamentarnoj većini koju čini 25 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Uprkos tome, jučerašnja hitna procedura za set zakona o povećanju akciza na naftu ponovo je “pala” u Parlamentarnoj skupštini BiH iako je Vijeće ministara BiH po drugi put pokušalo osigurati da se prijedlozi zakona usvoje bez mogućnosti amandmanskog djelovanja.

Naime, 11 od 25 zastupnika koji čine parlamentarnu većinu nije podržalo usvajanje zakona u hitnoj proceduri. Situaciju je dodatno otežao i 12. zastupnik koji se uopće nije pojavio na sjednici, čime je vlast ostala bez još jednog glasa.

Riječ je o kompletnom klubu Saveza za promjene (SDS) koji čini sedam zastupnika te o četiri zastupnika iz SDA Salki Sokoloviću i Senadu Šepiću koji su bili protiv te Sadiku Ahmetoviću i Šemsudinu Mehmedoviću koji su bili suzdržani, a na sjednici se nije pojavio ni zastupnik SDA Safer Demirović.

U prijevodu, na jučerašnjoj sjednici na jednoj strani bili su SDS, SDP, DF, A-SDA, BPS i četiri zastupnika SDA koji su bili protiv usvajanja hitne procedure, dok su na drugoj strani bili SDA, SNSD, HDZ i SBB koji su bili za usvajanje.

Novinari su jučer svjedočili i nesvakidašnjim konsultacijama predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića i šefa Kluba zastupnika SNSD-a Staše Košarca koji je ranije optuživao Džaferovića za ratni zločin. Inače, Džaferovićevo predsjedavanje ključni je razlog zbog kojeg SNSD ne dolazi na sjednice Zastupničkog doma.

Fotografiju konsultacija Košarca i Džaferovića objavila je na društvenim mrežama šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević koja je napisala kako se Džaferović, Košarac i Milorad Dodik konsultuju u vezi s Mehmedovićevim zaključcima koji nisu usvojeni.

Zanimljiva je i informacija da je Dodik 7. aprila izjavio da zna dan i sat kad će proći zakon o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH, aludirajući na jučerašnju sjednicu.

Odavno politički lideri upozoravaju kako u BiH parlamentarna većina postoji od tačke do tačke, a građani samo mogu pretpostavljati kakve turbulencije će nastati nakon što HDZ uputi u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close