Sjećanje na Silvanu – Zilu Armenulić

Silvana Armenulić (rođena kao Zilha Bajraktarević; 18. maj 1939, Doboj,Bosna i Hercegovina[1]10. oktobar 1976, Kolari, Srbija), jugoslavenska interpretatorka novokomponovanih narodnih pjesama i sevdalinki. Započela je da pjeva vrlo rano. Nakon što je brzo postigla uspjeh kao istaknuta pjevačica u svojoj sredini, preselila se u glavni grad nekadašnje Jugoslavije Beograd u potrazi za boljim mogućnostima ostvarenja njene pjevačke karijere. Ubrzo po dolasku uzela je scensko ime Silvana po italijanskoj glumici Silvana Mangano. Bila je udata za tenisera Radmila Armenulića. Njena karijera je istovremeno doživjela veliki uspjeh, a ona je postala jedna od najuspješnijih folk zvijezda u SFRJ. To je dovelo do brojnih i veoma uspješnih pjevačkih angažmana u cijeloj zemlji, a kasnije i do nastupa u popularnim TV humorističkim serijama i filmovima. Nažalost, njen život i karijera bili su kratkog vijeka. Umrla je u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojom sestrom Mirjanom (Mirsadom) Barjaktarević. Njene pjesme se pamte i izvode i danas. [2] Silvana Armenulić je jedna od legendi koja je svojim talentom ostavila trag ne samo u muzici nego i u glumi. Bila je popularna na području cijele bivše Jugoslavije, a mnogo puta je snimala duete s poznatim izvođačima. [3]

wikipedia

 

“… Kako vrijeme prolazi, Silvanina popularnost i cijena rastu. Bila je ispred svoga vremena. Živjela je da bi otišla u legendu. I otišla je. Silvana je Džems Din ili Merlin Monro za balkanske prostore.

Mi koji je se sjećamo za života, uvijek ćemo je rado slušati i pričati mlađima o ljepotici raskošnoga glasa, dami, ženi, borcu, umjetniku, majci, humanisti…. Godine će prolaziti, ali Zilha – Silvana će živjeti, a njena pjesma će se pjevati.”

(Ekrem MILIĆ/Doznajemo.com)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close