Sjećanje na Safeta Isovića, čuvara bosanske sevdalinke

Na današnji dan rođen je Safet Isović, vrhunski umjetnik koji je više od 50 godina komponovao i pisao tekstove, bilježio i čuvao od zaborava na hiljade sevdalinki.

Rođen je 8. januara 1936. godine u Bileći. Kao izbjeglica je, tokom Drugog svjetskog rata, napustio rodno mjesto i nastanio se u Banjoj Luci gdje je pohađao osnovnu školu.

Politikom se počeo baviti 1990. godine. Aktivno je učestvovao u osnivanju Stranke demokratske akcije. Iz politike se povukao osam godina kasnije zbog ne neslaganja sa političkim pravcima u kojima je SDA.

U Sarajevo se preselio 1955. godine gdje je proveo ostatak života. Upisao je Pravni fakultet, a za vrijeme studiranja prijavio se studentsko društvo Slobodan Princip Seljo. Prošao je audiciju i na Radio Sarajevu za koji je tokom karijere snimio brojne sevdalinke.

Neki od njegovih antologijskih snimaka su: Đul Zulejha, Boluje Hanka Prijedorka, Braća Morići, Djevojka sokolu zulum učinila, Grana od bora, pala kraj mora, Mujo kuje konja po mjesecu, Moj, dilbere, Kiša bi pala, Put putuje Latif-aga itd.

Snimio je dosta pjesama u duetu sa popularnim interpretatorima bosanske pjesme: Zaimom Imamovićem, Miletom Petrovićem, Bebom Selimović…

Njegove novokomponovane pjesme dobrim se dijelom oslanjaju na tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku. Među nima se ističu: Kad sretneš Hanku, Jablani se povijaju, Zelen orah od roda se savija, Bosno, moja, Na mezaru majka plače, Šta se ovo Bosnom čuje, Oj, Safete, Sajo Sarajlijo, Pjevaj Bosno, pa me razveseli i mnoge druge.

Dobio je brojne nagrade među kojima su Zlatni mikrofon, Estradna nagrada BiH, Estradna nagrada bivše Jugoslavije, kao i 35 zlatnih i srebrenih ploča.

Tokom agresije na BiH bio je teško ranjen u svojoj porodičnoj kući, ali nakon dužeg liječenja je ozdravio i nastavio se baviti muzikom.

Preminuo je 2. septembra 2007. godine, sahranjen je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close