Sjećanje na ljudsku i intelektualnu gromadu Nijaza Durakovića

Jučer  je u Sarajevu održano večer sijećanja  “In Memoriam” povodom godišnjice smrti prof.dr. Nijaza Durakovića u organizaciji Socijaldemokratske Unije Bosne i Hercegovine.

O istaknutom prof. i dogogodišnjem političkom radniku govorili su njegovi prijatelji i najbliži suradnici predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac i bivši članovi Predsjedništva RBiH, akademik Ejup Ganić, prof.dr Ivo Komšić, Miro Lazović i Stjepan Kljuić.

U obraćanju okupljenima predsjednik SDU BIH Nermin Pećanac istako je kako je gubitak Nijaza Durakovića gubitak ne samo za njegovu porodicu i prijatelje nego i za državu Bosnu i Hercegovinu.

“Nedostaje mi njegov pasivni komentar, njegova riješenja i njegova sarkastična definicija ovakvog političkog stanja u kojem su neke stranke koje se nazivaju vodećim, blokirale sve pozitivne procese.”

O životnom djelu, radu i druženju sa istaknutim prof. govorio je i bivši član predsjedništva BIH Ejup Ganić koji je naglasio znanje i polititičku vještinu koju je posjedovao Nijaz Duraković.

Prof.dr Senadin Lavić u izjavi za naš portal kazao je:” Ovo je ujedno i tužan i veličanstven trenutak. Tužan zato što Nijaza nema sa nama ali veličanstven zato što je jedan takav čovjek postojao. Čuli smo večeras ljude kako govore o Nijazu kao o jednoj ljudskoj veličini.”

Univerzitetski profesor i političar Nijaz Duraković preminuo je 29. januara 2012. godine u Sarajevu.

Nijaz Duraković rođen je u Stocu 1949. godine, gdje je stekao osnovno i gimnazijsko obrazovanje.

Studij sociologije završio je 1971. godine, magistrirao je 1975. godine, a doktorirao 1979. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, te je objavio 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova.

Bio je, između ostalog, predsjednik Saveza komunista BiH, član ratnog Predsjedništva RBiH, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, te član Predsjedništva SDU BiH.

Nijaz Duraković bio je i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

tačno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close