-TopSLIDELifestyleShowbiz

Sjećanje na legendarnog Sarajliju: Na današnji dan napustio nas je Davorin Popović

PROŠLA JE 21 GODINA

Na današnji dan prije 21 godinu napustio nas je legendarni pjevač Indexa – Davorin Popović.

Davorin Popović rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu, a umro 18. juna 2001. godine. Nadimak “Pimpek” dobio je još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha. Sam sebe je nazivao pjevačem, obično počinjući svoje priče “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom.

Bio je kapiten Košarkaškog kluba Mlade Bosne te je kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Muzičku karijeru počeo je u grupama Lutalice i Pauci, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak. S Indexima ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma.

Godine 1975. objavljuje album “Svaka je ljubav ista” (osim one prave), 1984. godine “S tobom dijelim sv”e, dok album istog naziva, ali s drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače. Sahranjen je dva dana kasnije, 20. juna 2001. godine na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close