Sivi turizam kriv za milionske gubitke

Dok turizam iz recesije izvlači mnoge zemlje Evropske unije, u Bosni i Hercegovini ova oblast je zakonski skoro potpuno neregulirana, zbog čega od dolaska stranaca u BiH korist imaju samo pojedini ugostitelji, turističke i nevladine organizacije, ali ne i država, koja zbog sivog turizma gubi desetine miliona maraka godišnje.

Realna slika

Prema zvaničnim podacima Turističke zajednice BiH, našu zemlju u prvih sedam mjeseci ove godine posjetila su 467.264 turista, od čega su 288.203 stranca, a zabilježeno je 1.350.000 noćenja. No, saznajemo da je ovaj broj, ustvari, veći za najmanje 40 posto, s obzirom na to da ugostiteljski radnici ne prijavljuju svoje goste.

Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice BiH upozorava na činjenicu da se često broj stranih turista ne podudara s onim koji zabilježi Služba za poslove sa strancima te da je krajnje vrijeme da se inspekcije ozbiljnije počnu baviti nelegalnim ugostiteljima.

– Broj turista za ovaj period veći je za 10,7 posto nego prošle godine. Ali, sigurno je ovaj broj znatno veći – kaže Hadžiefendić-Mešić.

Lažni podaci o broju turista najviše dolaze iz dvije najatraktivnije turističke lokacije – Visokog i Međugorja. Iako Međugorje godišnje, prema nezvaničnim informacijama, posjeti oko milion i po turista, prema zvaničnim podacima ostvareno je samo 18.600 noćenja. Odranije je poznato da su Visoko u 2012. zvanično posjetila četiri stranca.

– Brojke koje dobijemo u sramotnom su nesrazmjeru sa stvarnom slikom, a sve to je zbog izbjegavanja plaćanja poreza – dodala je Hadžiefendić-Mešić.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) najavljuje nastavak akcije sređivanja stanja u turizmu.

– Bili smo u Međugorju i uskoro ćemo ga opet posjetiti da vidimo koliko se stanje promijenilo. U Međugorju postoje hoteli koji su sagrađeni na divlje i tako i rade, odnosno bez potrebnih dozvola. Imate udruženja i nevladinih organizacija koji se bave hotelijerstvom – kaže za „Avaz” direktor FUZIP-a Ibrahim Tirak.

Dva inspektora

On ističe da će FUZIP učiniti sve što može, zatvarati i kažnjavati, ne samo u Međugorju.

– Imate problem neprijavljivanja gostiju i u Sarajevu, Visokom, Jajcu… Siguran sam da ćemo prekinuti sheme kojekakvih nevladinih organizacija koje se bave turizmom. No, javnost mora znati da FUZIP ima samo dva inspektora koja rade na tome – kaže Tirak.

Prema službenim zabilješkama, u BiH su ove godine dolazili najviše turisti iz Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenija, Poljske, Italije, Njemačke, Južne Koreje, Francuske i Austrije.

Pet spratova, nijedno noćenje

Tirak je naveo i primjere da su inspektori na terenu našli hotele koji imaju i po pet spratova, na vrlo atraktivnim lokacijama, a u kojima nije registrirano nijedno noćenje.

– Drago mi je da je Vlada donijela odluku i zadužila Ministarstvo pravde da se zakoni promijene i prekine ova praksa. A mi ćemo svoj dio posla uraditi – dodao je Tirak.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close