Sitnice koje troše našu energiju svaki dan

Svakodnevne obaveze ponekad nas mogu doslovce izludjeti, posebno ako niste svjesni da vam male stvari kradu energiju. Srećom pa neke stvari lako možete okrenuti u svoju korist, samo trebate započeti.

Preskačete vježbanje

Osjećate i umor pa razmišljate da će vas vježbanje ‘dokrajčiti'… Razmislite još jednom. Jedna je studija na sveučilištu Georgia pokazala da vježbanje daje dodatnu energiju. Ispitanici su započeli s laganim vježbanjem od 20 minuta tri puta tjedno i nakon šest tjedana su osjećali da imaju više energije nego prije. Redovno vježbanje pomaže da vam kardiovaskularni sustav radi učinkovitije te osigurava tijelu kisik i hranjive tvari.

Voda

Nutricionistica Amy Goodson objasnila je za Texas Health Ben Hogan Sports Medicine kako je dovoljno samo dva posto nedostatka tekućine u tijelu. Lagana dehidracija lako može izazvati umor pa pripazite da pijete dovoljno vode, i to prije nego što osjetite žeđ.

Nedostatak željeza

Ako tijelu nedostaje željeza, osjećat ćete umor budući da mišićima i stanicama u tijelu prolazi manje kisika nego što bi trebalo. Prirodnim putem željezo možete dobiti iz namirnica poput govedine, grahe, tofua, jaja (uključujući žumance), tamnozelenog lisnatog povrća ili orašastih plodova. Također je bitno da uzimate i dovoljno vitamina C zbog bolje apsorpcije željeza.

Preskačete doručak

Bake su vas sigurno učile da se doručak ne smije preskakati i bile su u pravu. Čak i dok spavate, tijelo iskorištava energiju, a ako ujutro preskočite doručak, organizam nema novi pogon. Nutricionisti preporučuju cjelovite žitarice, proteine i zdrave masnoće. Odličan je primjer zobena kaša, kašasti sok s voćem, nemasno mlijeko ili tost s grčkim jogurtom.

 

tportal.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close