LifestyleZdravlje

Sirutka – dragocjena tekućina

Sirutka – dragocjenatekućina

Sirutka je tekućina koja se izdvaja u procesuproizvodnje sira. Njena primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što sespoznalo da je sirutka izvanredan izvorvisokovrijednih proteina. Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini(14%) te masti i mineralne tvari(11%).

Potvrduo njenim zdravstvenim benefitima dobili smo i od mr. sci. dr. ortopeda FarukaHodžića koji smatra da jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebeodrasle osobe za vitaminima B kompleksa. On ističe daje najvrijednija komponenta sirutke protein.

„Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihovaje vrijednost i u tome što su potpunoprobavljivi i iskoristivi“- navodi doktor Hodžić.  

Sirutka i proteini sirutkenajveću primjenu imaju u prehranisportista. Koristi se kao dodatak prehrani za povećanje mršave mišićne mase i popravak oštećenja u mišićima, kostimai vezivnom tkivu. Sirutkini proteini imaju pozitivno dejstvo kodsmanjenog apetita, povišenog holesterola, karijesa i zubnih naslaga. Osim toga,potpomažu regeneraciju jetre i sprečavajuosteoporozu. Preporučuje seatletičarima, trudnicama, djeci i starijim ljudima.

 „Koliko mi je poznato, trenutno na prostoruBiH, a i šire jedino Zenička industrijamlijeka d.d. Zenica proizvodi kiselusirutku na potpuno prirodannačin, bez ikakvih aditiva i konzervansa i ja je rado preporučujem svojimpacijentima i sportistima“ – ističe doktor Hodžić.

Zbog toga što povećavaju nivoe glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobrog stanja imunog sistema. Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju jer djeluju na smanjenje nivoa kortizola i povećanje razine serotonina.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close