BiHPolitika

Širimo duh zajedništva koji je u Sarajevu uvijek postojao

Položeno cvijeće na spomen-obilježja: Širimo duh zajedništva koji je u Sarajevu uvijek postojao

Prilikom posjete spomen-obilježju Vječna vatra potpredsjednik FBiH Milan Dunović poručio je da 6. april ima značajnu ulogu u historiji grada Sarajeva, a i cijele Bosne i Hercegovine.

“Svi znamo da je prije 555 godina bilo osnivanje grada, prije 72 godine odbrana i oslobođenje od fašizma i prije 25 godina 1992. ponovni napad na Sarajevo i ponovo demonstracija nekih fašističkih ideja od kojih smo se oslobodili. Kako će biti u budućnosti, to ostaje na nama – da širimo duh zajedništva u Sarajevu koji je uvijek ovdje egzistirao i zaista se nadam da će tako ostati u budućnosti”, rekao je Dunović dodavši da, nažalost, na bh. sceni još uvijek ima fašizma.

I gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka podsjetio je da je 555 godina prošlo od prvog pominjanja Sarajeva kada je Isa-beg Ishaković krenuo u kreiranje nove urbane sredine, 72 godine od pobjede nad fašizmom i 25 godina od pobjede nad agresorima koji su grad Sarajevo držali najduže zatočen.

“Grad Sarajevo uvijek prevaziđe samog sebe. Kroz historiju smo pobjeđivali velike napadače, grad živi i još dugo će tako biti. Sarajevo je otvoren, multietničan grad, oslobođen od fašizma i siguran sam da će tako i ostati”, istakao je Skaka.

U okviru obilježavanja 6. aprila delegacije danas obilaze Šehidsko mezarje Kovači, spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., mezare ubijenih policajaca u Velikom parku, gradska groblja Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion, bistu Vladimira Perića Valtera, Spomen-park Vraca, Staro Jevrejsko groblje i Centralno spomen-obilježje u općini Novi Grad. U podne počinje druženje građana sa gradonačelnikom na kafi na Baščaršijskom trgu, a popodne će na platou ispred BBI centra početi zabava na otvorenom “Volim Sarajevo”.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close