Sirijski predsjednik Bashar al-Assad na sastanku s iranskim MVP-om: “Saudijski vehabizam je prijetnja cijelom svijetu, mora se uništiti iz korijena”

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad i iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarif, održali su tijekom jučerašnjeg dana sastanak u Damasku. Glavna tema razgovora bila je predstojeća konferencija Ženeva II koja bi trebala započeti 22-og ovoga mjeseca.

 

Za vrijeme sastanka Assad je istaknuo kako je “politička i religijska vehabijska ideologija Saudijske Arabije prijetnja cijelom svijetu”. Njegov komentar dolazi u vrijeme kada i Zapadne sile, naročito Europska Unija, uviđaju kako će radikalne skupine koje se trenutačno bore protiv sirijskih vlasti biti dugoročan problem, ne samo za regiju, već potencijalno i za Europu pošto je jedan dio ekstremista upravo i stigao iz EU država.

 

m-saudijski-vehabizam-je-prijetnja-cijelom-svijetu 3204_9171_e

Nadalje, Saudijska Arabija je jedan od glavnih sponzora militantnih skupina u Siriji. Mnogi se slažu kako su upravo najradikalnije skupine direktno povezane ili sa saudijskim vlastima ili s bogatim i utjecajnim pojedincima unutar Saudijske Arabije.
Za vrijeme jučerašnjeg sastanka u Damasku predsjednik Assad je također pozvao sve Sirijce, kao i sve stanovnike regije, da se suoče s vehabizmom koji prijeti cijeloj regiji. “Sirijski narod i drugi narodi regije shvaćaju koliko ozbiljnu prijetnju predstavlja vehabizam – svi moraju pridonijeti borbi protiv vehabizma kako bi se uništio iz korijena”, rekao je sirijski predsjednik.

 

Ova izjava Assada dolazi neposredno nakon što je irački premijer Maliki također prozvao Saudijsku Arabiju za destabilizaciju regije (vidi: Maliki prozvao Saudijsku Arabiju za destabilizaciju Sirije, Iraka i Irana).

 

Iranski MVP Zarif je izrazio nadu kako će predstojeća konferencija Ženeva II biti uspješna te kako bi se konflikt mogao zaustaviti. Ponovno je naglasio kako je diplomatsko rješenje jedino rješenje za Siriju. Zarif je posjetio Siriju u sklopu turneje po regije gdje je također posjetio Irak, Libanon i Jordan.

 

Izvor: Advance.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close