Sirijski predsednik Bašar al – Asad negirao da je imao bilo kakve veze sa napadom hemijskim oružjem

Sirijski predsednik Bašar al – Asad negirao je u intervjuu za CBS televiziju da stoji iza napada hemijskim oružjem, koji su se dogodili prošlog mjeseca u predgrađu Damaska, objavila je danas američka mreža CBS.

“On je negirao da je imao bilo kakve veze sa napadom”, rekao je dopisnik CBS-a Čarli Rouz koji je razgovorao sa Asadom u njegovoj predsjedničkoj palati u Damasku, neposredno pošto je predsjednik SAD Barak Obama zatražio da Kongres odobri vojni napad protiv Sirije, prenosi Onasa.

Sirijski lider je negirao navode da je njegov režim koristio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda, rekao je Rouz.

CBS navodi da je ovo prvi intervju koji je Asad u posljednje dvije godine dao za neku američku TV mrežu.

Razgovor će biti emitovan u ponedjeljak u SAD.

 

Istovremeno, njemačke obavještajni izvori tvrde da napad hemijskim oružjem u Damasku nije naredio sirijski predsjednik Bašar al Asad, piše list “Bild am Sontag”.

Snage lojalne Asadu tražile su prije četiri mjeseca od njega da odobri upotrebu hemijskog oružja protiv pobunjenika, ali još uvijek nije stigao odgovor.

Prema tome, kažu njemački obavještajni izvori, “Asad nije naredio napad hemijskim oružjem 21. avgusta”, prenosi Srna.

List, takođe, tvrdi pozivajući se na njemačke obavještajne službe, da će Asad najvjerovatnije još dugo ostati na vlasti, čak i u slučaju američkih vojnih napada.

List citira i visoke vojne i obavještajne zvaničnike NJemačke koji tvrde da će građanski rat u Siriji trajati još godinama, kao i da uticaj Al kaide među sirijskim pobunjenicima postaje sve jači.

U međuvremenu, njemački kancelar Angela Merkel rekla je u intervjuu za “Bild am zontag” da NJemačka neće učestvovati u vojnoj akciji protiv Sirije.

Prema provedenim anketama, Nijemci se protive vojnoj akciji u Siriji.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close