RukometSport

SIPA i Tužilaštvo ulaze u Rukometni savez BiH?

Vojin Mijatović, zamjenik ministra civilnih poslova, najavio je sastanak u srijedu sa čelnicima Rukometnog saveza BiH, te da će pozvati istražne organe da rade svoj posao

Možda se problemi u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine neće riješiti preko noći, ali njihovo rješenje je na vidiku. Prije svega jer je konačno registrovan federalni savez, a ostaje samo da se vidi koliko je legalan Rukometni savez Republike Srpske. Druga jako bitna stvar oko krovne kuće bh. rukometa je što se u cijelu priču uključilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, tačnije, zamjenik ministra Adila Osmanovića Vojin Mijatović.

Mora se znati ko je odgovoran

Jučer je Oslobođenje saznalo da je Mijatović sazvao sastanak sa čelnim ljudima fantomskog Saveza, a nakon poziva, zamjenik ministra nam je to potvrdio.

– Tačno je da sam sazvao sastanak, a on će se održati u srijedu (sutra, op. a) u 15 sati. Pozvao sam da na sastanak dođu Smajo Karačić, Zdravko Miličević, Nevenko Herceg, Enid Tahirović i selektor reprezentacije Bilal Šuman. S obzirom na to da je sport kao sektor u opisu posla Ministarstva civilnih poslova, osjećam odgovornost da je vrijeme da se dese velike promjene i da mi u tome učestvujemo, govori Mijatović i nastavlja:

– Došlo je vrijeme da se neki ljudi povuku, a javnost zna o kome se radi. Kako sam dobio informaciju, federalni savez je konačno registrovan i može se krenuti u preregistraciju, a neki misle da trebaju ostati dio ovog Saveza. Napravili su oko tri miliona duga i sada misle ‘ajmo, Jovo, nanovo. To ne smijemo dozvoliti i vrijeme je za nove ljude, koji su spremni da bh. rukomet vrate tamo gdje mu je mjesto. Tačnije, svi zajedno moramo sportu vratiti dostojanstvo.

Mijatović nam je kazao i da će nakon sastanka javno pozvati SIPA i Tužilaštvo BiH da uđu u kancelariju Saveza i prekontrolišu sve radnje koje su dovele do dubioze.

– Sviđalo se to nekom ili ne, mora se znati ko je odgovoran. Nisam taj koji sudi, ali kao odgovorno lice mogu pozvati SIPA i tužilaštvo da rade svoj posao, jer je očigledno da je u slučaju Rukometnog saveza BiH potrebna istraga, riječi su Mijatovića, koji je potvrdio da će Ministarstvo civilnih poslova učiniti sve da se reprezentaciji obezbijede uslovi za odlazak u Austriju na posljednji kvalifikacioni meč 17. juna.

– Naravno da će i reprezentacija biti jedna od tema sastanka. Znam da je posljednje okupljanje održano zahvaljujući Vladi Kantona Sarajevo i Rukometnom savezu KS-a, kao i vladama USK-a i HNK, a to ću još provjeriti. No, jako je bitno da se sredstva na vrijeme obezbijede, a ne da selektor pet dana prije okupljanja traži sredstva. Preostala su još dva meča u kvalifikacijama i reprezentacija mora imati uslove da ih odigra, kazao je Mijatović.

Pojavila se informacija da RSBiH prijeti suspenzija od EHF-a zbog navodnog duga od 20 hiljada eura, a Mijatović kaže da ne zna ništa o tome.

– Nisam upoznat s tim informacijama, ali moram reći da me čudi što EHF nije ranije reagovao. Znam da ih ne interesuje naše državno uređenje, te kako Savez mora biti uređen, ali čudi me da nisu vidjeli da nešto ne štima u našem rukometu, završio je Mijatović.

Od čelnika Saveza jučer nam se javio jedino Enid Tahirović, član Izvršnog odbora RSBiH, koji je u tehničkom mandatu, jer je podnio ostavku prije tri mjeseca, pa će ostati tu do formiranja novog IO. Kazao je da je krajnje vrijeme da se neke stvari riješe, jer ovako ne ide.

Gdje će igrati završnica Kupa?

– Mislim da je dosta otezanja i vjerujem da će se preregistracija Saveza desiti u što kraćem roku. Pozdravljam svaki sastanak koji će doprijeniti poboljšanju stanja i vjerujem da će se na kraju sve dobro završiti, kazao nam je Tahirović.

U moru problema s kojim se susreće RSBiH, novi je da se nijedna ekipa nije prijavila da organizuje završnicu Kupa BiH za rukometašice. Prema propozicijama takmičenja, ukoliko nema prijavljenih ekipa, onda završnicu organizuje Savez, no s obzirom na to da se jedva nađe novac za reprezentaciju, te je račun RSBiH blokiran, onda je teško da će se to desiti.

Jedina opcija trenutno je da Zavidovići i ŽRK Krivaja organizuju završnicu, a više informacija bit će poznato danas. Važno je napomenuti da iz kancelarije Saveza jučer nismo mogli dobiti nikakvu informaciju o ovom slučaju.

 

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close