SFF: Odabrani projekti Sarajevo grad filma 2013.

U okviru projekta Sarajevo grad filma i ove godine biće snimljena četiri kratka igrana filma koji će premijerno biti prikazani u okviru Sarajevo Film Festivala.

Na konkurs je bilo prijavljeno ukupno 13 projekata čije autorske timove čine mladi talenti, učesnici 5. i 6. Sarajevo Talent Campusa, a odabrani projekti Sarajevo grad filma 2013. su:

MY! MY! MY LITTLE ROOM!
rediteljica: Barbara Vekarić (Hrvatska)
scenaristica: Barbara Vekarić (Hrvatska)
glumci: Ismir Gagula (BiH), Ena Kurtalić (BiH)

HOLIDAY AT THE SEASIDE
rediteljica: Cristina Grosan (Rumunija)
scenarista: Stefan Statnic (Rumunija)
glumci: Andreea Vasile (Rumunija), Stefan Statnic (Rumunija)

MORNING PRAYERS
rediteljice: Katarina Stanković (Srbija) & Konstantina Kotzamani (Grčka)
glumac: Ismir Gagula (BiH)

U narednim mjesecima predstoji snimanje odabranih projekata u Sarajevu. Uzimajući u obzir ciljeve projekta SGF, a to su otkrivanje novih talenata i novih filmskih izraza, te poticanje saradnje među mladim autorima čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije, timovi odabranih projekata svake godine sastavljeni su od autora iz najmanje dvije različite zemlje. Na ovaj način Sarajevo Film Festival nastoji potaknuti stvaranje nove mreže mladih filmskih talenata u regionu.

Pored navedenih projekata, još jedan film će biti snimljen, ali kao sastavni dio filmskog omnibusa pod okriljem Talent Campus International, a to je:

THE TOURIST
reditelj: Ariel Shaban (Albanija)
scenarista: Ivan Knežević (Srbija)
glumci: Jelena Stupljanin (Srbija), Adi Hrustemović (BiH)

Kao i ranijih godina, u okviru projekta Sarajevo grad filma, biće održane i Producentske radionice, a ovogodišnji učesnici su: Dora Nedeczky (Mađarska), Dragana Jovanović (Srbija) i Luka Venturin (Hrvatska). Producentska radionica Sarajevo grad filma namijenjena je mladim profesionalcima iz 17 zemalja regiona koji su na jednom od dva prethodna izdanja Sarajevo Talent Campusa učestvovali kao producenti. Učešćem u ovoj radionici njima se pruža prilika za praktičan rad na realizaciji kratkih filmova koji će biti snimljeni u okviru projekta Sarajevo grad filma.

Glavni partner projekta Sarajevo grad filma je ATLANTIC Grupa koja će i ove godine dodijeliti nagradu najboljem ostvarenju projekta Sarajevo grad filma 2013.

www.magazinplus.eu – SFF

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close