Šestorka postigla dogovor u Mostaru

Lideri šest vodećih stranka u BiH (HDZBiH, HDZ 1990, SNSD, SDS, SDP i SBB) dogovorili su i potpisali danas u Mostaru zajedničku izjavu o principima sudjelovanja u vlasti

(Fena)

Lideri šest vodećih stranka u BiH (HDZBiH, HDZ 1990, SNSD, SDS, SDP i SBB) dogovorili su i potpisali danas u Mostaru zajedničku izjavu o principima sudjelovanja u vlasti.

Potpisnice se obavezuju raditi na izradi i donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i pripadnika ostalih, odnosno građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda Bosni i Hercegovini, uključujući i usklađivanje Ustava BiH s odlukom Suda za ljudska prava u Strasbourgu na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda BiH, tj. da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda.

Ovom prilikom stranke šestorke potpuno reafirmiraju ranije dogovorene preuzete obveze. Ovime se također, reafirmira i dogovor koje su postigle stranke iz Federacije u odnosu na izbor domova naroda.

Prioritet je institucija vlasti na razini BiH usklađivanje zakonodavstva s EU standardima i izvršavanje obaveza iz Mape puta te žurno okončanje izrade modela koordinacije pregovora s EU u sklopu aktivnosti koje već vodi Vijeće ministara u suradnji s entitetskim vladama.

Dogovoreno je i žurno pristupanje rekonstrukciji izvršne vlasti u Federaciji BiH, vodeći računa o kompatibilnosti parlamentarne većine sastavljene od stranaka ove šestorke s ciljem osiguranja učinkovitosti i funkcionalnosti.

Dogovoreno je također da se omogući Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara, entitetskim vladama i  parlamentima da realiziraju već potpisane političke dogovore radi rješenja pitanja nepokretne vojne imovine i državne imovine iz ožujka 2012.

Treba osigurati uvjete za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi s ciljem zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda, izlaska iz gospodarske krize te stvaranja zakonskog okvira za povoljno ekonomsko okruženje koje će jamčiti ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Dogovoreno je da naglasak treba biti na infrastrukturnim i energetskim projektima, a posebno na koridoru Vc.

Stranke šestorke smatraju kako je sporazum SNSD-SDP značajan doprinos poboljšanju ekonomskoj situaciji u BiH i jačanju institucionalne efikasnosti i zajednički će pristupiti realizaciji i dogradnji rješenja kroz zakonodavnu proceduru.

Također, stranke šestorke podržavaju izbor predloženih kandidata iz SBB-a i SDP-a u Vijeću ministara.

Stranke šestorke kao princip prihvaćaju stav da poziciju koja pripada određenoj stranci ostali sudionici parlamentarne većine treba da  podrže.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close