Kultura

Šest univerziteta iz BiH bi moglo ispasti iz programa Erasmus

KRIZA KOJA ĆE POGODITI I STUDENTE I PROFESORE: Šest univerziteta iz BiH bi moglo ispasti iz programa Erasmus

Nebitno obrazovanje

S obzirom na to da je blokiran rad Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta BiH, rukovodstvo i članovi bh. ogranka Erasmus Student Networka (ESN), jedne od najvećih međunarodnih studentskih organizacija u svijetu, pozivaju odgovorne da što prije pristupe reakreditaciji univerziteta u BiH i riješe krizu koja bi najviše pogodila studentsku populaciju u BiH.

“Kao organizacija koja u svom članstvu okuplja bivše i trenutne Erasmus studente iz BiH, ali i strane Erasmus studente koji trenutno studiraju u BiH, skrećemo pažnju na potencijalno katastrofalne posljedice koje bi ova blokada mogla imati za studentice i studente u BiH. Povrh svega, naši profesori neće biti u mogućnosti da preko evropskih programa stječu nova znanja koja bi prenosili na svoje studente” navodi se u dramtičnom saopštenju za javnost 

Isključenje iz Erasmus+ programa i prestanak važenja univerzitetskih diploma u EU su posljedice kakvima visoko obrazovanje u postratnoj BiH još nije svjedočilo. 

“Posebno smo zabrinuti zbog upozorenja iz EU Delegacije u BiH da ukoliko do 31. marta ne dođe do reakreditacije šest univerziteta kojima je akreditacija već istekla, ovi univerziteti bi mogli biti isključeni iz Erasmus+ programa”, stoji u saopštenju za javnost ESN-a BiH.

Oni podsjećaju da je Erasmus+ program jedan od najznačajnijih i najbitnijih akademskih programa koji najboljim i najaktivnijim studenticama i studentima iz BiH daje priliku da uz izdašne stipendije studiraju na najprestižnijim evropskim univerzitetima. 

“Agencija za visoko obrazovanje BiH nije mjesto etničkih i političkih prepucavanja, već nezavisna institucija koja ne smije djelovati po političkom diktatu koja treba raditi na osiguranju besprijekornih obrazovnih standarda na visokoškolskim ustanovama u našoj zemlji. Od Upravnog odbora Agencije očekujemo da rade posao za koji ih poreski obveznici BiH plaćaju, a za koji ih je prema odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH izabrala Parlamentarna skupština BiH. Smatramo da blokada procesa akreditacija predstavlja direktan atak na obrazovanje u BiH. Uništavati edukaciju u jednoj zemlji znači uništavati njenu budućnost”.

Kako do blokade to ne bi došlo, predstavnici ESN-a BiH od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH zahtijevaju da poštujući Okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH pristupe reakreditaciji univerziteta koji su za taj proces već aplicirali. Oni u saopštenju pozivaju i predstavnike studentskih asocijacija širom BiH da se pridruže pozivu za, kako navode, osiguranjem kvalitetnog visokoobrazovnog sistema i ostanka u Erasmus+ programu.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close