Šest takmičara Olimpijskog tima Bosne i Hercegovine na igrama u Nanjingu

Šest takmičara Olimpijskog tima Bosne i Hercegovine učestvovat će na Omladinskim olimpijskim igrama u Nanjingu (Kina), koje će biti održane od 16. do 28. augusta.

Amila Karšić takmičit će se u taekwondou, Stefan Čuković u atletici, Aleksandra Samardžić i Petar Zadro u judou te Branka Vranješ i Vedad Ramić u plivanju.

Uime trenera učesnika Branislav Crnogorac danas je u Sarajevu na pres-konferenciji kazao da vjeruje da će mladi sportisti biti svjesni da su olimpijske igre velika prilika te da će biti uporni, istrajni i ostvariti zapažene rezultate.

– Uspjeh nastaje kada se sretnu prilika i pripremljenost, a svaki uspjeh je rezultat upornosti. Treneri će pomoći svojim sportistima da ostvare dobre plasmane – istakao je Crnogorac.

Potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo je istakao da su Omladinske olimpijske igre u Nanjigu drugo veliko sportsko takmičenje na koje odlazak bh. sportista organizira Olimpijski komitet BiH, podsjećajući da je Komitet organizovao odlazak na Zimske olimpijske igre koje su održane od 7. do 23. februara u Sočiju, u Rusiji.

On je izrazio nadu da će OKBiH u budućnosti imati više pomoći drugih za organiziranje odlaska bh. sportista na značajna međunarodna takmičenja.

O očekivanjima u Nanjigu, Rađo je istaknuo da su bh. sportisti navikli osvajati medalje. Podsjetio je da je Olimpijski tim BiH na prvim olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. godine osvojio dvije bronzane medalje, u tenisu i judou.

Olimpijski odbor BiH ekipi mladih sportista je osigurao 5.000 američkih dolara za pripreme. Na olimpijadi u Nanjigu će nastupiti 3.800 sportista koji će se takmičiti u 28 sportova. Pored dosadašnjih sportova na olimpijadi u Nanjigu bit će uvršteni ragbi i golf kao nove olimpijske discipline.

Rađo je na kraju naveo da je Olimpijski komitet BiH osigurao i 200.000 američkih dolara i ta sredstva će biti proslijeđena bh. klubovima koji djeluju na područjima koja su zahvaćena poplavama u maju. Taj novac su donirali međunarodni, evropski i nacionalni komiteti.

(vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close