Šest naučno dokazanih savjeta za bolje pamćenje

Promjene koje se dešavaju u mozgu  mogu usporiti neke kognitivne procese, pomalo je teže brzo učenje novih stvari ili ignorisati ono što nam odvraća pažnju. Dobre vijesti su da, zahvaljujući decenijama istaživačkog rada, većina nas može izoštriti svoje umove pomoću određenih strategija.

Ovo su neki od načina kako poboljšati mogućnost pamćenje.

1. Organizirajte svoje misli

Nove informacije razlomite na manje dijelove, npr. sa podvlačenjem dijela telefonskog broja ili broja bankovnog računa u raznim bojama, lakše se pamti u odnosu na dugi jednobojni spisak.

2. Koristite sva svoja čula

Što više čula koristite prilikom učenja, vaš će mozak biti angažiraniji tokom procesa zadržavanja novih informacija u pamćenju. Na primjer, mirisi su poznati po povezivanju sjećanja iz daleke prošlosti, posebno oni mirisi sa emotivnim sadržajem.

3. Proširite svoj mozak

Proširite dijelove mozga uključene u proces učenja tako što ćete naučeno prezentirati na glas, nacrtati skicu ili zapisivati informaciju koju želite naučiti (obavezno nacrtati ili napisati, bez obzira što više nikada nećete pogledati te bilješke). Samim činom formiranja vizualne predstave nečega – čini to nešto lakšim za razumjeti i zapamtiti. Pored toga tjera vas da informaciju koju učite naučite što preciznije.

4. Napravite mnemoniku

Mnemonička pomagala su korisna pri pamćenju nizova. Mogu biti u obliku akronima – kao što je npr. klasična izreka ‘Po jutru se dan poznaje’ bi izgledalo ovako: P, J, S, D, P. Za starije učenike posebno je od pomoći sistem mnemonike kroz priču – što bi bila kratka naracija tokom koje vas svaki dio usmjerava da se sjetite narednog dijela.

5. Postavite sebi izazov

Uključite se u aktivnosti koje zahtjevaju koncentraciju, ovo će biti od velike pomoći da zadržite vaše vještine kako se godine gomilaju. Razgovarajte o knjigama, bavite se enigmatikom, iskušavajte nove recepte, putujte, upustite se u projekte ili hobije koji zahtjevaju vještine koje vam nisu poznate ili ugodne.

6. Pohađajte kurseve

Kursevi za unapređenje pamćenja postaju sasvim uobičajeni. Odlučite se za kurs koji vode profesionalci iz polja zdravstva, eksperti iz psihologije ili kognitivne rehabilitacije. Ne želite pohađati kurseve koji se temelje na računarima ili igrama koncentracije, oni vam generalno neće biti od pomoći prilikom svakodnevnih problema sa pamćenjem. Odaberite kurseve koji se fokusiraju na problematiku kako se uspješno nositi sa svakodnevim izazovima.

(ibar.ba)

MEMORY

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close