Senat Univerziteta u Sarajevu pozvao studente: U ponedjeljak dođite na fakultet

Senat i Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu na današnjoj konferenciji za medije pozvali su sve fakultete koji su najavili da će u ponedjeljak, 8. septembra, stupiti u štrajk da to ne čine, te da nastave redovni rad i održavanje ispitnih rokova.

Oslobođenje

Fakulteti, članovi Sindikata UNSA, koji bi trebali stupiti u štrajk su: Mašinski fakultet, Elektrotehnički, Fakultet političkih nauka, Šumarski fakultet, Pedagoški, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski, Medicinski, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Poljoprivredno-prehrambeni i Veterinarski fakultet.

Vlada izmirila obaveze

U štrajk neće stupiti sljedeći fakulteti, koji ujedno nisu u Sindikatu: Građevinski, Arhitektonski, Stomatološki fakultet, Ekonomski, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Saobraćajni fakultet, Filozofski, Fakultet islamskih nauka, Katolički bogoslovni fakultet i Prirodno-matematički fakultet. Kako je još ranije istakao predsjednik Sindikata UNSA Berko Zečević, Sindikat zahtijeva promjenu Statuta Univerziteta u budžetu Kantona Sarajevo, kao i hitno pristupanje potpisivanju kolektivnog ugovora.

Rektor UNSA Muharem Avdispahić kazao je da je Vlada KS-a isplatom zaostale tri tranše stvorila minimalne uvjete za nastavak nastavnog procesa u skladu sa akademskim kalendarom UNSA.

– I to što Kanton Sarajevo već godinu nema ministra obrazovanja je krajnje neprihvatljivo. Mislim da se radi o borbi onih koji neće Univerzitet po standardima EU i onih koji to rade, rekao je Avdispahić.

Predsjednik Upravnog odbora UNSA Mevludin Mekić smatra da su neosnovane tvrdnje Sindikata da dijalog između Vlade KS-a i Sindikata UNSA ne postoji.

– UO je od Vlade tražio da izmiri obaveze prema akademskoj zajednici. Vlada je i pored teške situacije, mislim na poplave, našla načine da ih izmiri. Pošto je Sindikat naveo da je glavni razlog štrajka teška ekonomska situacija, smatramo da su osigurane tranše tu tezu opovrgnule, rekao je Mekić, te pozvao sve studente da u ponedjeljak dođu na fakultete i da ne budu žrtve, jer nema osnova za bilo kakav štrajk.

Loš tajming

Predstavnik studenata Amar Nurković je kazao da su studenti poprilično zbunjeni. Na nekim fakultetima su ispiti odgođeni do daljnjeg, dok se na drugima održavaju po redovnim septembarskim rokovima. Odgovarajući na novinarsko pitanje da li studenti podržavaju Sindikat i zahtjeve zbog kojih se stupa u štrajk, Nurković je odgovorio da su oni opravdani, ali da je tajming za štrajk loš i može imati političku konotaciju.

– Za dvadesetak dana su izbori. Svi imaju pravo da se bune u ovoj zemlji, međutim, valja biti oprezan – neko može ovaj štrajk iskoristiti u političke svrhe. Upozoravam studente da to ne dozvole. Ne dozvolite da budete žrtve političkih manipulatora, rekao je Nurković, te dodao da studenti imaju najviše razloga za štrajk.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close