Senad Hodović, najstrastveniji filatelija u BiH: Kolekcionar sa zbirkom od 30.000 poštanskih marki

Senad Hodović, direktor Zavičajnog muzeja u Visokom, jedan je od najvećih kolekcionara poštanskih marki i starog novca u Bosni i Hercegovini, koji se ovim hobijem bavi 47 godina.

Zanimljivi predmeti

Hodović je priznati numizmatičar i filatelista, a osim marki i novca, u pozamašnoj kolekciji mogu se naći i čestitke te drugi zanimljivi predmeti.

Kako nam je kazao Hodović, jedini skuplja šestoaprilske plakete Grada Sarajeva i za sada je vlasnik njih 104. Za 20 godina sakupio je gotovo 10 kilograma kovanica Kraljevine Jugoslavije iz 1938. godine u apoenima od 0,25, 0,50, jednog i dva dinara.

U svojoj bogatoj kolekciji ima i turski bakarni novac, rimski novac, kao i papirne novčanice Rusije, stare Jugoslavije…

 

 

– Većina ovih kovanica nema vrijednost, ali se ne baziram na novac u kolekcionarstvu. U ovom hobiju nema racionalnosti. To je strast, posesivnost i, bez obzira na to što može prijeći u svoj ekstremni oblik, hobisti poput mene čuvaju stvari od propadanja – priča nam Hodović.

Osim novca, ogromna je i njegova kolekcija poštanskih marki. Ima ih više od 30.000, a sve su, kako nam je objasnio, skupljane godinama i pohranjene u posebne albume u kategorijama.

Porodična zbirka

Zbirku na koju je najviše ponosan čine arhaični primjerci ručnih prijepisa Kur'ani-kerima, od kojih su neki stari više od 300 godina.

– To je porodična zbirka koja ima izuzetnu sentimentalnu, ali i novčanu vrijednost. Jedan od Kur'ana je pisalo više ljudi, na različitim vrstama papira. Trenutno nismo u stanju da ih sve restauriramo, ali namjeravamo – dodao je Hodović.

Izložba čestitki

Hodović je vlasnik i velike kolekcije bajramskih čestitki, od kojih su neke starije više od 100 godina. Kako nam je kazao, 14. oktobra, na dan Arefata, a povodom predstojećeg Bajrama, bit će upriličena izložba u Gazi-Husrev begovom hanikahu.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close