Visoko

Semir Osmanagić: Doveo svijet u Visoko

Godina na izmaku najuspješnija je za Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” s više od 60.000 gostiju

Kada je 2005. godine došao u Bosnu i Hercegovinu te ustvrdio da se u centru naše zemlje, u Visokom, nalaze na svijetu najveće i prve evropske piramide, Semir Osmanagić naišao je na brojne kritike i osporavanja. 

No, 15 godina poslije, u Visoko i našu zemlju godišnje dolaze desetine hiljada turista iz cijelog svijeta, a pored piramida, tokom godina istraživanja otkriven je i nevjerovatni Prahistorijski kompleks tunela Ravne sa čak šest ulaza, a Osmanagić je svojim novcem napravio i jedinstveni park na ovim prostorima, Park “Ravne 2” s brojnim sadržajima i besplatnim ulazom.  

Godina na izmaku najuspješnija je za Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” s više od 60.000 gostiju. Uporedo sa projektom, Fondacija je zapošljavala i brojne Visočane pa ih danas više od 70 zarađuje hljeb upravo zahvaljujući projektu istraživanja piramida, a s više od 200 smještajnih kapaciteta, Visoko je postalo turistički grad.

Semir Osmanagić rođen je 1. juna 1960. godine u Zenici. Do 2005. uspješno je vodio privatnu kompaniju u Hjustonu (SAD), a onda se odlučio vratiti u domovinu i znanjem i ulaganjem pomoći razvoj BiH.

Magistar je međunarodne ekonomije, a na Fakultetu političkih nauka uspješno je odbranio doktorsku disertaciju “Civilizacija Maja”.

Inozemni je član ugledne Ruske akademije prirodnih nauka te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori.

avaz



Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close