-TopSLIDENogometSport

24.10.1855. Šefild iz Engleske – Osnovan je prvi fudbalski klub na svijetu

U svetu danas postoje hiljade i hiljade fudbalskih klubova, a prvi i najstariji od njih proslavlja svoj 161. rođendan. Engleski Sheffield FC osnovan je 24. Oktobra 1855. i od strane FIFA je zvanično priznat kao najstariji klub na svetu. 

U svetu danas postoje hiljade i hiljade fudbalskih klubova, a prvi i najstariji od njih  proslavlja svoj 161. rođendan.

Engleski Sheffield FC osnovan je 24. Oktobra 1855. i od strane FIFA je zvanično priznat kao najstariji klub na svetu. Ovo priznanje ne treba mešati sa onim koje ima Nots Kaunti, kao najstariji PROFESIONALNI tim (osnovan 1862.)

Šefild su pre 161 godina osnovali igrači lokalnog kriket tima. S obzirom da je kriket tipičan „letnji sport“ oni su tražili zanimaciju koja bi ih održala u formi i tokom zimskog perioda, a fudbal je bio idealan za to.

Tokom godina, ovaj klub je bio zaslužan za mnoge inovacije u fudbalskoj igri – pre svega kada su u pitanju pravila (slobodni udarci, korneri, auti) ali i mnoge tehnikalije (prvi su koristili drvene prečke umesto konopaca).

Grad Šefild danas ima dva znatno poznatija i popularnija fudbalska tima (Šefild Venzdej i Šefild Junajted), međutim značaj prvog kluba u istoriji fudbala i dalje je nemerljiv, bez obzira na njegov amaterski status (takmiči se u regionalnoj ligi severne Engleske).

/sportklub.rs/

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close