Sedam najvećih mitova i istina o gaziranim pićima

Mogu li zašećerena pića prouzrokovati debljinu?

Činjenice govore da ne samo što su prepuna kalorija, takva vrsta pića također može aktivirati gene koji su zaslužni za debljanje. Je li zapravo dijetalna kola zdravija i mogu li mjehurići u gaziranim pićima uzrokovati propadanje kostiju?

Huffington Post objavio je listu sedam najvećih mitova i istina o gaziranim pićima:

1) Tvrdnja: Dijetalna pića su zdravija od običnih

“Dijetalna pića nisu baš eliksir života”, kaže Lisa R. Young, profesor nutricionizma na Univerzitetu NYU. “Bez šećera ne znači da je nešto zdravo. Zapravo, lažan osjećaj slatkog može biti vrlo problematičan” kaže Young. Razvijena je teorija da mozak misli kako su kalorije slatkog unesene u organizam i pokreće određene metaboličke reakcije koje mogu dovesti do dodatnog nakupljanja kilograma. Osim toga, aspartam koji se koristi u takvim pićima je dokazano povezan s povećanim rizikom od dijabetesa, moždanog i srčanog udara te nepovratnog gubitka pamćenja.

2) Tvrdnja: Za razbuđivanje je bolje energetsko piće nego šoljica kafe

U praksi, većina tzv. energetskih pića sadržava puno manje kalorija nego prosječna šoljica kafe i mnogo više šećera. Istina je da je energetsko piće “pitkije” i brže se probavlja, no kafa sadrži od 95 do 200 miligrama kofeina dok prosječno energetsko piće oko 80 na dva decilitra.

3) Tvrdnja: “Svijetla” pića su zdravija od “tamnih”

Istina je da svijetla pića (npr. Sprite) ne sadrže karamel koji je kod tamnih pića zaslužan za obojenje zubne cakline no količina šećera je vrlo slična. S druge strane, svijetla pića uglavnom ne sadrže kofein.

4) Tvrdnja: Pića napravljena od kukuruznog sirupa su štetnija od onih sa šećerom od šećerne trske

Zapravo, nije problem u zaslađivaču već u činjenici da je šećer u tekućem obliku. Oba zaslađivača se sastoje od glukoze i fruktoze (kukuruzni sirup se sastoji od 45 do 55 posto fruktoze, za razliku od 50 posto u običnom šećeru). David Katz, istraživač na Univerzitetu Yale kaže: “Po svom sastavu jednako su opasni jer šećer je i dalje šećer.”

5) Tvrdnja: Izotonična pića su potrebna nakon vježbanja

U reklamama za izotonična (tzv. sportska) pića su prikazani sportaši koji ih piju pri svakom vježbanju, no u stvarnosti, zalihe elektrolita i glikogena se ne koriste do sat vremena intenzivnog treninga. Drugim riječima, nakon 45-minutnog vježbanja dovoljno je piti običnu vodu.

6) Tvrdnja: Gazirana pića oštećuju kosti

Mnoga gazirana pića u svom sastavu sadrže fosfornu kiselinu koja je glavni uzročnik oštećenja kostiju. Naime, fosforna kiselina pojačava  kiselost u krvi te tijelo otpušta kalcij kako bi je neutraliziralo.

7) Tvrdnja: Sve kalorije su iste, bez obzira na izvor

Istraživanja su pokazala da povećano uzimanje zašećerenih pića onemogućava proizvodnju leptina, hormona koji šalje mozgu signale da je tijelo “sito”, zbog povećanog udjela fruktoze, prenosi Index.  Ovo često dovodi do prevelike konzumacije pića što utječe na povećan unos kalorija. No ono što je zanimljivo je da povećana potražnja za kalorijama ne umanjuje kalorije koje ćete unijeti drugim putem – odnosno, prije ćete pojesti pržene krompiriće uz colu nego jabuku.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close