BiHIntervjuM plusPolitika

Sebija Izetbegović: Napadaju me jer ih je strah od onoga što ćemo otkriti!

Direktorica UKCS-a u intervjuu za magazin Stav

SEBIJA IZETBEGOVIĆ O KRITIKAMA OPOZICIJE: Napadaju me jer ih je strah od onoga što ćemo otkriti!

Pacijentima Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, s obzirom na sredstva uložena u ovu ustanovu, moguće je pružiti mnogo bolje usluge nego što je to sada slučaj, tvrdi Sebija Izetbegović, novoimenovana generalna direkorica najveće zdravstvene ustanove u FBiH.

U intervjuu za magazin STAV vođenom u ponedjeljak, 11. januara, njenog prvog dana na čelu UKCS-a, Izetbegović je kazala da će teško biti stabilizirati finansijsko stanje Kliničkog centra Sarajevo zato što njegove obaveze premašuju 94 miliona maraka.

Nulti stepen tolerancije

– Bit će teško stabilizirati finansijsko stanje Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo. Na dan 31. oktobra 2015. godine ukupne obaveze UKCS-a iznosile su 94.373.419 KM. Potrebno je izvršiti racionalizaciju potrošnje uz posebnu kontrolu nabavki u apoteci. Godišnje se na potrebe apoteke UKCS-a daje oko 65 miliona KM, a snabdjevenost apoteke vrlo je loša. Potrebno je racionalizirati i upravljačku strukturu. Napravit ćemo strategiju zanavljanja kadra prema realnim potrebama. Uvest ćemo nulti stepen tolerancije za korupciju. Poznato je da sam ja potpisala otkaz ugovora o radu uposlenici koja je u više navrata uzimala novac od pacijenata. Potrudit ćemo se da se definira vlasnička struktura ustanove, a time i upravljačka.

Što se tiče bolesnika, dat ćemo sve od sebe da napravimo organizaciju rada koja će im garantirati cjelodnevnu uslugu. Boljom organizacijom službe skratiti ćemo liste čekanja na usluge Kliničkog centra. Namjeravamo vršiti kontinuiranu edukaciju kadra na svim nivoima te pozivati renomirane stručnjake koji bi edukaciju provodili u prostorima UKCS-a, čime bismo riješili i nepotrebne troškove za liječenje u inostranstvu. Svi stariji ljekari imat će obavezu da prenose znanje na mlađe kolege.

Zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kanttona Sarajevo prepoznali smo već klinike s kojih dolazi najveći broj zahtjeva za odobrenje liječenja u inostrannstvu. Velika su ulaganja u zdravstveni sistem, ali je usluga neproporcionalna uloženom. Imamo možda najskuplju opremu i operacione sale u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo. Zašto onda nemamo najbolje rezultate? Moramo zdravstvu vratiti dostojanstvo kako uposlenih tako i bolesnika. Slijedi borba protiv korupcije u zdravstvu, na svim nivoima. Uvodi se striktno poštovanje radnog vremena, besprijekorna čistoća i red. Uz ljubaznost osoblja vraćamo osmijeh na lice bolesnika. Popravit ćemo status medicinskih lradnika, pravilno ćemo zanavljati kadar i otvarati vrata mladim ljudima. Ono što sam uradila u Općoj bolnici primijenit ću na puno veći sistem Univerzitetskog kliničkog centra, kazala je Sebija Izetbegović.

Uradila sam dobar posao

Ona je odgovorila i na oštre reakcije iz opozicije na njeno imenovanje, a posebno na saopćenje iz SDP-a da je njen izbor „definitivna potvrda politike SDA i trenutne vlasti koja u BiH želi postaviti bliskoistočni model vladavine desetak porodica nad svim i svačim“

– Opozicija je pravila sličnu hajku kada sam prije tri godine iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo prešla u Opću bolnicu „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“. Mislim da su uposlenici Opće bolnice, pacijenti koji su kroz nju prošli, kao i članovi njihovih porodica svjesni da sam u njoj uradila dobar posao i da ta koordinirana hajka nije utemeljena u bilo kakvim pravim razlozima. Brutalnost koju opozicija pokazuje ni sredstva kojima se služe nisu me iznenadili, jer su isto radili i prije tri godine.

Smatram da napadi na mene isključivo za pozadinu imaju strah od onoga što ćemo otkriti o dosadašnjem poslovanju rukovodstva UKCS-a, pošto je to rukovodstvo bilo postavljeno od strane spomenute opozicije. Što su njihovi napadi brutalniji, to i mene, a mislim i javnost, učvršćuje u stavu da sam bila u pravu što sam konkurisala. O svemu će se dalje govoriti kada revizorska kuća napravi zvanični izvještaj o finansijskom poslovanju UKCS-a. rekla je direktorica Izetbegović

O spajanju Opće bolnice „Prim. Dr. Abdulah nakaš“ i UKCS-a

Izetbegović je govorila i o radu radne grupe koju je Vlada FBiH imenovala radi izrade studije opravdanosti spajanja Opće bolnice „Prim. Dr. Abdulah nakaš“ i UKCS-a.

– Radna grupa prezentirala je do sada trenutno stanje u zdravstvu. Vršiteljica dužnosti direktora zavoda zdravstvenog osiguranja KS Safeta Borovac 21. decembra 2015. godine konstatirala je da je UKCS ima ukupno 1.952 kreveta, s prosječnom iskorišćenošću kapaciteta 66,3 posto, a Opća bolnica 330 kreveta s prosječnom iskorišćenošću 54,29 posto. Navedeno je značajno ispod procenta od 85 posto, što diktiraju međunarodni standardi. Njene preporuke su: a) racionalizacija bolničkih kapaciteta, b) reorganizacija sistema primarne zdravstvene zaštite, c) preispitivanje opravdanosti postojanja određenih ustanova kao zasebnih pravnih lica u sistemu primarne zdravstvene zaštite i dijelom specijalističko-konsultativne, d) djelatnost ustanova koje provode specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika usuglasiti da odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, posljedično čemu bi se definirao i način njihovog finansiranja, kazala je direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović.

 
Autor: Redakcija – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close