Sead Lisak: Naša je nadležnost da donosimo antikorupcione dokumente

Uistinu mi je žao što je problem smještaja Agencije u drugi plan stavio prezentaciju rezultata koje smo postigli, te na neki način navukao bijes javnosti usmjeren ka ovoj instituciji, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak, odgovarajući na pitanje šta se dešava sa smještajem Agencije, odnosno kakva se poruka šalje građanima, jer se Agencija bavi sama sobom.

– Sve češće čujemo ocjene novinara, ali i cjelokupne javnosti, da se umjesto vlastitim smještajem, trebamo baviti onim za što smo plaćeni i što nam je primarna nadležnost. Ali, kada se od početka rada ove institucije konstantno susrećete sa preprekama, kada ste jednostavno prinuđeni da se bavite sami sobom, jer u suprotnom nećete moći realizirati obaveze koje su pred vama, onda ste u velikom problemu – kazao je Lisak.

Po njegovim riječima, postavlja se pitanje zbog čega se od osnivanja ove agencije njoj ne pruže adekvatni uslovi za rad, već joj se taj rad stalno otežava.

– Ako vam nadležne institucije ne osiguraju budžet, prostor, zaposlene, logistiku, jednostavno ne možete raditi. Volja sama po sebi nije dovoljna. Nismo USKOK Već godinama govorim da nemamo operativne nadležnosti i da nismo USKOK. Ne zato jer to ne želimo, već jer nam je zakon tako propisao. Naša je nadležnost da donosimo antikorupcione dokumente, koje institucije trebaju provoditi, a ne da hapsimo i procesuiramo – rekao je Lisak.

I zato je ovo, naglašava, agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije, a ne agencija za borbu protiv korupcije.

– Ovo je agencija čija je nadležnost donošenje strategija i njihovo provođenje, a ne procesuiranje korupcije. To je slovo zakona iznad kojeg ne možemo da idemo, sviđalo se to nekome ili ne. Mi ne bježimo od borbe protiv korupcije, ali nemamo mandat da provodimo istrage. Tu smo da se brinemo da nadležne institucije provode svoj dio obaveza. Mi ne hapsimo, ne provodimo istražne radnje, već nadgledamo i koordiniramo, odnosno “guramo” proces u pravom smjeru – kaže Lisak.

Istaknuo je da je Strategija za borbu protiv korupcije 2015 – 2019. vrlo jasna i temeljita.

– Provedbom ovog dokumenta osigurat će se primjereno sankcioniranje korupcije, odnosno odvraćanje potencijalnih učesnika od korupcije, te će biti razvijeni mehanizmi koji će osigurati naknadu štete oštećenim nastale usljed korupcije – rekao je, između ostalog, Lisak za “Oslobođenje”.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close