BiHPolitika

SDU BiH: Lopovi obično bježe od državnih institucija, samo u BiH lopovi zaštitu traže u zapošljavanju u državne institucije

Nije prvi put da političke stranke u BiH u procesu javnog konkursa angažuju svoje ljude da zloupotrijebe procedure imenovanja na rukovodeće pozicije u državnim agencijama. Međutim, kod izbora direktora Državne Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju brobe protiv korupcije APIK, otišlo se korak dalje. Naime, Dragan Anđelić kadar DNS-a Marka Pavića protiv kojeg se na osnovu nekoliko krivičnih prijava vodi istraga zbog potisivanja 97 ugovora bez provedene tenderske procedure u „Vodama Srpske“, želi da bude ni manje ni više već direktor APIK-a.

Rezon Milorada Dodika i koalicije stranaka okupljenih oko njega je jasan. Kompromitirane kadrove poptu Anđelića koji je pronevjerio prema navodima iz krivičnih prijava preko 230.000 KM potrebno je uhljebiti u neku od brojnih državnih institucija kako bi i tamo nastavili da budu od koristi Dodikovoj oligarhiji. Apsurdi političke scene u BiH tu ne prestaju, jer se Anđelić prijavio u Agenciju za za prevenciju korupcije i koordinaciju brobe protiv korupcije što je jednom funkcioneru pod istragom zvaničnih organa gonjenja moguće samo u BiH.

Ovakav pristup borbi protiv korupcije samo dokazuje da nema političke volje da se krene u odlučnu borbu proitiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovo samo potvrđuje tezu da političke oligarhije okupljene oko političkih lidera žele da po svaki cijenu zaštite svoje pozicije u vlasti, privilegije i mogućnost zarade. Upravo iz tih razloga SDU BiH se od 2011. godine aktivno zalaže za uspostavljanje Ureda za Suzbijanje Korupcije i Organiziranog Kriminala u BiH – tzv. USKOK. Ovaj ured bi bio potčinjen Tužilaštvu BiH i bio direktno odgovoran Glavnom Tužiocu BiH. Država Bosna i Hercegovina u tom pravcu mora obezbjediti legislativne, koncepcijske i strateške dokumente, čvrstu materijalnu osnovu, visok stepen tehničke opremljenosti, normativnu regulativu iz nadležnosti Države sa oštrijim sankcijama, kako bi se stanje javne sigurnosti građana u Bosni i Hercegovini dovelo na najveći mogući nivo, a posebno sa aspketa suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala.

Sa slučajevima kao što je Anđelić možemo slobodno reći da trenutno nemamo nikakvu šansu u borbi protiv koprupcije. Da paradoks bude još veći u drugim državama ljudi skloni krivičnim djelima, koji su pod istragom uvijek  bježe u nepoznatom pravcu, dok se takvi samo u BiH javljaju na konkurse, te se postavljaju i zapošljavaju u državne institucije, jer znaju da je rad u državnim institucijama jedina sigurna destinacija od ruke zakona.

 

Ured za odnose sa javnošću SDU BiH

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close