Visoko

SDP Visoko: Kritika i osuda imenovanja i zaposlenja u javnom sektoru

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE

OPĆINSKA ORGANIZACIJA VISOKO


SAOPĆENJE ZA JAVNOST

UVIJEK ĆEMO KRITIKOVATI I OSUDITI SVAKO IMENOVANJE ILI ZAPOSLENJE KOJE JE NEPRAVEDNO, NEZAKONITO I U KOLIZIJI SA ZDRAVIM RAZUMOM

Svjesni da među nedavno imenovanim i uposlenim u javni sektor naše općine, ima i naših članova, Povjereništvo SDP Visoko osjeća potrebu da se oglasi tim povodom te da javnosti jasno kažemo da iza tih imenovanja i uposlenja ovo Povjereništvo ne stoji i od istih se ograđujemo.
Općinski odbor Socijaldemokratske partije Visoko je odlučio da SDP i ovaj mandatni period bude konstruktivna opozicija u Općinskom vijeću Visoko koja, kao takva, ne može podržati imenovanja i uposlenja u javnom sektoru koja su refleksija dogovora i raspodjele plijena vladajuće većine koju čine Nezavisna lista, A-SDA, SBB, BPS i DF, a ne izraz odgovorne politike koja na odgovorne funkcije u javnim ustanovama i preduzećima postavlja sposobne ljude.
Nažalost, većina činjenica o našem principijelnom radu u Općinskom vijeću ne može doći do građana obzirom da je vladajuća većina građanima uskratila pravo gledanja direktnih prenosa sjednica Općinskog vijeća putem RTV Visoko, te zauzvrat ponudila tzv.sažetak koji se pravi po njhovoj volji i direktivi iz zgrade Općine.
Poručujemo javnosti, ali i zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da ćemo uvijek kritikovati i osuditi svako imenovanje ili zaposlenje koje je nepravedno, nezakonito i u koliziji sa zdravim razumom. Jedno od takvih imenovanja je i ono direktora JU Zavičajni muzej, u kojem je vladajuća većina preko Upravnog odbora te ustanove, za direktora imenovala magistra bioloških nauka. Takvo jedno imenovanje u općini i gradu koji je kolijevka srednjovjekovne bosanske državnosti, na čijoj teritoriji se nalaze srednjovjekovni grad, krunidbena crkva i jedan od najstarijih univerziteta u Evropi, je za nas skandalozno.
Posebno osuđujemo neadekvatna imenovanja direktora JU i JP i izmišljanje radnih mjesta u javnom sektoru u cilju uhljebljavanja poltrona aktuelne zakonodavne i izvršne vlasti.
Našim članovima koji otvoreno ili skriveno učestvuju u tim i takvim imenovanjima ili su predmet istih poručujemo da SDP neće trpiti narušavanje principa koje smo zajedno usaglasili, naših normativnih akata i programa, ugleda i čvrste odluke da budemo opoziciona politička partija na našoj lokalnoj političkoj sceni.
O korektnosti, moralnosti i smislenosti zadnjih imenovanja i uposlenja u javni sektor Općine Visoko će ipak zadnju riječ dati javnost. Ako joj se u međuvremenu i to pravo ne ukine…

Povjereništvo SDP Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close