BiHPolitika

SDP, DF i GS podnijeli krivičnu prijavu protiv odgovornih za nezakonitu upotrebu OS BiH

Predsjednici Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović podnijeli su danas Tužilaštvu BiH u ime Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Građanskog Saveza krivičnu prijavu protiv osoba odgovornih za niz zloupotreba položaja i ovlašćenja, te nesavjesnog rada u službi, a u vezi sa dešavanjima na obilježavanju neustavnog Dana entiteta RS 9. januara i korištenja jedinica Oružanih snaga BiH.

Krivična prijava podnesena je protiv Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Marine Pendeš, ministrice odbrane BiH i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, Ante Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Mirka Tepšića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za operacije i Senada Mašovića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse.

Na temelju prikupljenih dokumenata i informacija postoji osnovana sumnja da su sve ove osobe, protivno Zakonu o odbrani BiH, Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima, naredile ili dozvolile ili nisu spriječile upotrebu i učešće dijela Oružanih Snaga BiH na dan 9. januara 2017. godine na ceremoniji u Banja Luci, koju je organizovala Vlada entiteta Republika Srpska obilježavajući  9. januar kao dan entiteta RS, koji je od strane Ustavnog Suda BiH utvrđen kao neustavan.

Naročito otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da su sva prijavljena lica svojim postupcima u potpunosti narušila lanac komandovanja Oružanim snagama BiH.

Podsjećamo da je temeljni princip funkcionisanja svake oružane sile upravo precizan i jasno definisan lanac komandovanja. Lanac komandovanja ključna je pretpostavka efikasnog funkcionisanja svake oružane sile. Njegovo narušavanje ne samo da u pitanje dovodi zakonitost rada OS BiH, već u pitanje dovodi i mogućnost ukupnog funkcionisanja OS BiH koji je nezamisliv bez poštivanja zakonom utvrđenog lanca komandovanja. Na ovaj način, prijavljene osobe direktno su ugrozile opstojnost OS BiH, čime je državi Bosni i Hercegovini nanijeta ogromna šteta.

Pozivamo Tužilaštvo BiH da ovaj predmet uzme u razmatranje bez ikakvih odlaganja. Neprocesuiranje ovakvog nezakonitog djelovanja najviših zvaničnika u institucijama BiH, koje čine komandni lanac Oružanih snaga BiH, može imati dalekosežne posljedice po ukupnu stabilnost BiH i njen daljnji napredak u svakom pogledu.

Očekujemo i od drugih političkih snaga u BiH da jasno i nedvosmisleno daju punu podršku profesionalnom i zakonitom radu pravosudnih tijela BiH u ovom, ali i u svim drugim predmetima.

Ključni uslov za svaki daljnji napredak BiH jeste uspostava i puno poštivanje vladavine prava. Pred zakonom svi moramo biti jednaki. Samo država uspostavljena na takvim principima može biti garant ostvarenja prava svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.  SDP, DF i GS nastavit će se zalagati za uspostavu takve države i čin podnošenja krivične prijave samo je jedan u nizu poteza ka ostvarenju tog cilja, navodi se u saopćenju SDP-a.

krivicna-prijava-1

krivicna-prijava-2

krivicna-prijava-3

krivicna-prijava-4

sdp.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close