SDP BiH: SDA definitivno ne odustaje od podjele Federacije na dva dijela!

Iako je u proteklih nekoliko dana u više navrata rečeno da dogovor SDA-HDZ o podjeli FBiH na bošnjački i hrvatski dio ne postoji, visoki zvaničnici SDA ovaj “nepostojeći dogovor” i dalje promoviraju i pokušavaju predstaviti kao dobar, smatraju u SDP-u

SDA definitivno ne odustaje od projekta podjele Federacije BiH na dva dijela, na dvije izborne jedinice, na dva entiteta. Braneći neodbranjivo, to je posredno potvrdio i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović gostujući u medijima i promovirajući podjelu FBiH kao političku realnost, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

Iako je u proteklih nekoliko dana u više navrata rečeno da dogovor SDA-HDZ o podjeli FBiH na bošnjački i hrvatski dio ne postoji, visoki zvaničnici SDA ovaj “nepostojeći dogovor” i dalje promoviraju i pokušavaju predstaviti kao dobar, smatraju u SDP-u, koji još jednom ponavlja svoj stav da nikakva teritorijalna podjela po etničkom principu ne dolazi u obzir i da će svaki takav pokušaj, pa i ovaj SDA-ov, biti spriječen demokratskim sredstvima.

– Također, javno saopštavamo da nema potrebe da se SDP-u nude bilo kakve varijante na principu segmentne implementacije dogovora SDA-HDZ jer ne želimo ni na koji način biti dio ovog projekta niti učestvovati u međusobnom varanju onih koji se dogovoraju. Smatramo da se sporazumom SDA-HDZ uzaludno potrošio mjesec dana koji je trebao biti iskorišten za razgovore između većeg broja stranaka i da je vrlo lako moguće da je to i bio nečiji cilj. Iako smo u više navrata pozivali na ozbiljniji pristup koji ne uključuje teritorijalnu podjelu, stvaranje novih izbornih jedinica i sl., SDA se odlučila da ide u pravcu politike podjela i blokade evropskog puta BiH – saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

(DEPO PORTAL)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close