SDA: Vijeće ministara krši zakone i Ustav BiH i mora podnijeti ostavku

SDA podržava opravdane zahtjeve demonstranata koji su protestirali pred zgradom Zajedničkih institucija BiH u Sarajevu zbog neusvajanja zakona o JMBG.

Oslobođenje

Tražimo ostavku Vijeća ministara BiH, posebno onih ministara u čijoj nadležnosti je bilo predlaganje ovog zakona.

Zbog zastoja Bosne i Hercegovine na njenom putu prema EU i NATO (neprovođenje presude Sejdić – Finci, Sporazuma o vojnoj imovini, ne provođenje odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini itd.), posebno zbog situacije u koju dovedeni Bosna i Hercegovina i njeni građani uslijed neusvajanja zakona o JMBG, ostavke prvenstveno treba da podnesu oni ministri koji su odgovorni za predlaganje ovoga zakona, ali i oni koji su licemjerno davali izjave da podržavaju opravdane zahtjeve demonstranata, a ništa nisu učinili po tom pitanju.

Vlada entiteta RS nedavno je, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, donijela odluku o izdavanju JMBG u tom entitetu, zbog čega je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Sulejman Tihić Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za poništenje ove odluke Vlade RS.

Suprotno tome, bošnjački ministri u Vijeću ministara, uključujući i one koji se predstavljaju kao Bosanci, usvojili su privremenu odluku o JMBG i pristali na diktat iz RS legalizirajući neustavnu odluku Vlade RS. Time je Vijeće ministara svjesno prekršilo Ustav Bosne i Hercegovine i dovelo u pitanje kredibilitet cjelokupnog sistema ličnih podataka državljana Bosne i Hercegovine, što realno može dovesti do ponovnog uvođenja viznog režima za naše građane dok cijeli region velikim koracima ide prema Evropskoj uniji. Vijeće ministara je također nezakonito donijelo odluku o provođenju popisa stanovništva.

Ministri koji krše Ustav i zakone Bosne i Hercegovine treba da odu sa svojih pozicija jer su dokazali da su ih nedostojni.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close