BiHPolitika

SDA i SBB: U koaliciju uneseno 448.600 predsjedničkih glasova

Na lokalne izbore izlaze zajedno

Koalicija SDA i SBB-a, koja će na lokalnim izborima u oktobru izaći zajedno, objedinjuje skoro 60 posto glasova birača Bošnjaka i skoro pola miliona glasova u FBiH. Udružile su se prva i druga po rezultatu stranka iz FBiH te dvije najjače političke figure Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić.

Njih su dvojica na posljednjim izborima za Predsjedništvo osvojila više od polovine svih glasova, što ovu koaliciji čini neprikosnovenom u historiji BiH.

Više rezultata

Lideri SDA i SBB-a 2014. su osvojili ukupno 448.689 glasova, odnosno 59,6 posto. Izetbegović je osvojio 247.235, a Radončić 201.454 glasa.

Primjerice, za federalni nivo vlasti 2014. su ove su stranke zajednički osvojile 421.692 glasa: SDA 275.728, a SBB, kao druga najjača stranka, sa spektakularnim rastom u odnosu na izbore 2012., tada je osvojio 145.964 glasa. Sam Izetbegović u svojim je izjavama ovu koaliciju nazvao historijskom, naglašavajući da u nju SBB, odnosno Radončić, unose 200.000 glasova, koje mogu udvostručiti rezultate rada.

Ostat će upamćena njegova izjava u intervjuu za Face TV, kada je Izetbegović rekao da su Bošnjaci ovom koalicijom dobili “dva politička generatora koja više nisu suprotstavljena, nego rade u sinergiji “.

– Imate gospodina Radončića, koji je dobio 200.000 glasova, koji je bio vrlo blizu mene na ovim posljednjim izborima, sa svim njegovim uticajem, sa svom njegovom energijom, vezama, poznanstvom. Možete ga imati protiv sebe i jedva gurati tu stvar naprijed ili ga imati sa sobom, spojiti sve te snage, ono snage što ima SDA i snagom Radončića i jako ubrzati pozitivne trendove u BiH – kazao je tada Izetbegović.

Ojačani kandidati

Nema nikakve sumnje, kada se pogledaju dosadašnji izborni rezultati, sinergija i liderski kapacitet oba predsjednika, da se radi o historijskoj i do sada najjačoj koaliciji dva snažna bošnjačka politička faktora. Ne treba zaboraviti da su ulaskom SBB-a u koaliciju, šanse kandidata SDA u okviru zajedničke koalicije znatno ojačane. Poznato je da je glasačka mašina SBB vrlo disciplinirana i odana Radončiću, koji će ih pozvati da stanu iza zajedničkih kandidata na predstojećim izborima.

  • 421.692 glasova u Federaciji osvojile skupa SDA i SBB
  • 59,6 posto glasova osvojili Izetbegović i Radončić

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close