-TopSLIDEBiHPolitika

SDA reagovala na pismo SNSD-ovaca Amerikancima, nazvali ga gebelsovskim ponavljanjem laži

Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je zvanično saopćenje povodom pisma koje su članovi SNSD-a uputili kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Naime, pismo koje su čelni ljudi SNSD-a i zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine uputili Kongresu SAD, u kojem se bivši i sadašnji politički i vjerski predstavnici Bošnjaka optužuju za islamski radikalizam, terorizam, antisemitizam i pokušaj dominacije nad drugim narodima, iz SDA kažu kako je to “gomila neistina koje srpski nacionalisti u posljednjih 30 godina konstantno recikliraju”.

“Cilj takvih pokušaja je da se u islamofobičnom dijelu međunarodne javnosti gebelsovskim ponavljanjem laži opravda velikodržavni srpski projekat usmjeren protiv države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda u njoj. Projekat baziran na udruženom zločinačkom poduhvatu, genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju”, navode u svom zvaničnom saopćenju iz SDA.

Zatim, ističu kako je BiH zemlja sa izuzetno visokim prisustvom predstavnika međunarodne zajednice, koji sasvim sigurno znaju pravo stanje i odnose u našoj zemlji, ali da, pak, na svaku ponovljenu laž se mora odgovoriti ponavljanjem istine.

“Zbog toga će predstavnici SDA uputiti pismo na iste adrese na koje su pisali zastupnici SNSD-a. U pismu će dodatno biti pojašnjeno da je bazični problem Bosne i Hercegovine pokušaj Milorada Dodika da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića”, navode iz SDA te dodaju:

“Upravo s tim ciljem Dodik i SNSD kontinuirano i sistematski podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, napadaju na ustavno-pravni poredak, na državne institucije Bosne i Hercegovine i lažima pokušavaju oslabiti poziciju bošnjačkih i drugih prodržavnih političkih snaga koje im se u tome suprotstavljaju”, odgovaraju iz SDA.

Potom, prema njihovom mišljenju, “napadi, uvrede i omalovažavanja” koji stižu od članova i lidera SNSD-a su usmjereni i prema OHR-u i predstavnicima zapadnih država, koje u posljednje vrijeme zauzimaju nešto odlučniji stav prema Dodikovoj separatističkoj politici.

“To, kao i sudski proces koji je protiv njega pokrenut, uz ostalo su razlozi panike Dodika i njegovih najbližih saradnika. Zbog toga i ne čudi šizofreni potez da se njegovi saradnici, koji su pod američkim sankcijama i koji otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu i glavni su saradnici za širenje ruskog utjecaja na Balkanu, obraćaju Kongresu SAD”, zaključuju iz SDA.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close