SDA: OHR i međunarodna zajednica godinama toleriraju najave raspada BiH

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić razgovarao je o aktualnim pitanjima sa Jonathanom Mooreom, direktorom Odjela za Južnu i Centralnu Evropu u State Departmentu.

Tokom ovog razgovora posebno je naglašena potreba da se što je moguće prije omogući provođenje izbora u Mostaru. Predsjednik SDA kazao je da Gradski odbor SDA ima punu podršku Stranke demokratske akcije, te da se ni u kom slučaju ne može dopustiti narušavanje etničkog balansa. Sugovornici su se složili da razgovore treba nastaviti i osigurati učešće svih političkih subjekata.

Moore je pohvalio rad i angažman Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Činjenica da u sporazumima nove šestorke nema ni riječi o približavanju naše zemlje NATO i ispunjavanju uvjeta za to, kao i sve češće priče iz RS o demilitarizaciji Bosne i Hercegovine, dodatni su razlozi za sumnju u namjere ove koalicije, kazao je Tihić. Najave i težnje o stvaranju trećeg entiteta i demilitarizaciji Bosne i Hercegovine ocijenjene su apsolutno neprihvatljivim.

Tihić je ovom prilikom izrazio zabrinutost zbog najave pokušaja poništavanja do sada provedenih reformi i realizacije antibosanskih Mostarskih sporazuma i brutalnog kršenja zakona i Ustava od strane SDP i njegovih koalicionih partnera.

Konkretno je riječ o izmjenama Izbornog zakona, političkom imenovanju tužilaca, zakona o državnoj službi kojim se predviđa potpuna politizacija državne službe, zakona o Centralnoj banci BiH, raspodjeli sredstava sa računa Elektroprijenosa između entiteta, provedbu sporazuma Lagumdžija Čović u provođenju presude u predmetu Sejdić – Finci, pretvaranju Mostara u hrvatski stolni grad itd. To je udar na državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije i SDA će se tome suprotstaviti svim sredstvima, uključujući i Dom naroda državnoga parlamenta.

Ako OHR i međunarodna zajednica godinama toleriraju najave raspada Bosne i Hercegovine, najave referenduma o otcjepljenju, blokiranje i razgradnju njenih institucija, brutalno kršenje zakona, onda je neophodno (is)koristiti dejtonske mehanizme da se to zaustavi i SDA će to učiniti, kazao je predsjednik SDA.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close