SDA nudi ministarstvo HDZ-u 1990, i Boljitak ulazi u vlasti!?

SDA, kako bi pokušala učvrstila novu parlamentarnu većinu i osigurati više od klimavih 50 ruku u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta, pregovora s HDZ-om 1990., strankom koja je do sada najavljivala kako je spremna sudjelovati u reformskim procesima, ali ne i u matematičkim koalicijama.

Pozitivni signali iz HDZ-a 1990. mogli su se čuti i nakon nedavne sjednice kolegija te stranke, ali ponovno uz uvjet da nova vlast mora biti okupljena oko programa, a ne samo podjele ministarstava. U tim pregovorima, potvrđeno je, HDZ-u 1990. se čak nudi i ministarska pozicija u Vladi, a o tome je na neizravan način progovorio i Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

“Mi očekujemo podršku HDZ 1990. Voljeli bismo da i oni uđu u Vladu FBiH, o tome se još razgovara. Ali očekujemo, i oni su to kazali, da će sudjelovati u svim reformskim zakonima, naglasio je Osmanović, koji je otkrio kako se u Domu naroda učvršćivanje koalicije namjerava postići s Narodnom strankom Radom za boljitak.

Tko će činiti novu parlamentarnu većinu i na koji će se način preuzeti ministarstva koja su trenutačno u rukama DF-a moglo bi biti poznato već ovog tjedna kada se očekuje dovršetak pregovora SDA s BPS-om, Strankom za BiH i A-SDA-om.

Na tu temu jučer poslijepodne zasjedao je i kolegij SDA, no u međuvremenu stižu informacije koje ne idu u prilog SDA-u koji mukotrpno pokušava skupiti većinu, pa su tako iz BPS-a kazali kako ova stranka neće ući u koaliciju jer ne žele da odgovaraju za nešto za “što se ne pitaju”.

Zaim Backović (BPS) tako je kazao kako da njih niko još nije obavijestio o sastanku, te da kako stvari stoje od koalicije i rekonstrukcije federalne Vlade, neće biti ništa.

“Tražili smo da se u državne kompanije imenuju stručni ljudi, a ne stranački podobni. Od toga izgleda nema ništa. Ne želimo biti odgovorni za nešto, kad se naši zahtjevi ne poštuju i kad je cilj imenovati stranački podobne, naveo je Backović za Dnevni list.

Pored nepoznanice oko toga tko će u konačnici sačinjavati većinu i dalje se spekulira i oko načina podjele ministarstava. Do sada su uglavnom prevladavale informacije kako će Stranka za BiH dobiti Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva, BPS Ministarstvo turizma, a A-SDA Ministarstvo rada i socijalne politike.

Resor trgovine i dalje stoji kao as u rukavu SDA, međutim, ne treba zaboraviti kako sve kadrovske promjene i dalje ovise isključivo od ponašanja potpredsjednika FBiH-a, DF-ovca Milana Dunovića koji mora staviti potpis na novi saziv Vlade, ali i HDZBiH koji je ključna karika u cijeloj priči.

Bljesak.info

Raguž za Bljesak.info: Ne vidim HDZ 1990 u matematičkim koalicijamaalicije

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close