SDA: Nema crtanja novih karata, nema novih entiteta, nema otcjepljenja

Kolegij Stranke demokratske akcije raspravljao je danas u Sarajevu o aktuelnoj situaciji u zemlji.

Oslobođenje

SDA smatra neprihvatljivim najnovije istupe predsjednika entiteta RS-a Milorada Dodika i njegovo otvoreno zalaganje za „stvaranje tri države sa konfederalnom uvezanošću na nivou BiH”.

Ovakve izjave ,očigledno motivirane prikupljanjem jeftinih političkih predizbornih poena, samo dodatno iritiraju javnost,provociraju i prizivaju moguće konflikte,iako i sam njihov sve politički nervozniji autor dobro zna da od takvih scenarija neće i ne može biti ništa.

Ista je stvar i sa Dodikovim višegodišnjim tlapnjama o referendumu za otcjepljenje entiteta RS, kao i nekim pokušajima hrvatskih dužnosnika da na mala vrata uvedu priču o federalizaciji i stvaranju „trećeg entiteta”.

SDA jasno upozorava da za BiH postoji samo jedan put u budućnost,a to nije dezintegracija, već je to put euroatlantskih integracija.

Što prije to shvate i oni koji svojim biračima nanovo pokušavaju prodati navedene retrogradne ideje, bolje za njih,kao i za sve ljude u našoj zajedničkoj državi.

Ustavom BiH jasno je propisano da se referendum o najkrupnijim političkim pitanjima ne može provesti na nivou entiteta, već samo na nivou države BiH. Uvjereni smo da bi tada većina građana bila upravo za ukidanje entiteta.

Svaki pokušaj jednostrane promjene Ustava BiH značio bi po automatizmu vraćanje na formalno-pravno stanje prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma,odnosno Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

SDA je tu do kraja jasna i eksplicitna: nema crtanja novih karata,nema nikakvih novih entiteta,nema referenduma,nema otcjepljenja!

O nekakvim federalizacijama ili konfederalizacijama,koje po svemu asociraju na već presuđene „zločinačke poduhvate” pred Tribunalom u Hagu, ne može niti niti razgovora.

Zato SDA poziva sve relevantne stranke u BiH da se u predizbornom periodu okrenu ozbiljnoj i odgovornoj debati o ekonomskom oporavku zemlje,borbi protiv kriminala i korupcije,privlačenju stranih investicija,otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju standarda svih građana,a pogotovo najugroženijih socijalnih kategorija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close