SDA neće podržati prijedlog SDS-a o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) neće podržati prijedlog koalicionog SDS-a u Parlamentu BiH u donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH čijim usvajanjem bi prestao mandat međunarodnih sudija.

Nakon što je Ustavni sud BiH odlukom od 26. novembra 2015. godine utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH, održan je sastanak političara iz entiteta Republika Srpska.

Pozicija i opozicija iz RS-a su nakon sastanka s predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom saopćili kako neće poštovati presudu Suda te da će se 9. januar i dalje obilježavati kao Dan Republike Srpske.

SDS koji je na državnom nivou dio koalicije koju zajedno čine SDA, HDZ BiH i stranke okupljene u Savezu za promjene, ubrzo je nakon sastanka najavio da će na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za 10. decembar, predložiti zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem će tražiti da se iz ove pravosudne institucije izbace međunarodne sudije i imenuju domaće.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je kako će pokušati animirati “Hrvate i hrvatske političare” da vidi šta oni misle o tome i da li se mogu “uraditi zajednička rješenja”.

“Ako u tome uspijemo to će biti sasvim nova praksa da se dva konstitutivna naroda pojavljuju s prijedlogom zakona”, kazao je Dodik.

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je kako zastupnici SDA neće podržati prijedlog zakona čijim usvajanjem bi prestao mandat međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH.

“Takav prijedlog zakona mi nećemo podržati. Razlog za to je činjenica što su ovakve pozicije dio Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kazao je za Klix.ba Džaferović.

Stav HDZ-a BiH, SBB-a i Demokratske fronte u vezi s prijedlogom SDS-a još uvijek nije u potpunosti poznat.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je da je potrebno donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH.

“Ustavni sud BiH u kojem ima sudija stranaca trebao je raditi samo pet godina i neophodno je da se usvoji zakon. Prošlo je vrijeme kada su nam trebali stranci. Ustavni sud BiH treba biti sastavljen od domaćih sudija”, rekao je Ljubić.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) smatra da se “zakazalo u procesu redefinisanja Ustavnog suda” i da je strance potrebno zamijeniti domaćim sudijama, te da Ustav to dopušta.

Klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close