-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

SDA: Milanović bi trebao učiniti sve da optuženi Jelić bude isporučen BiH

Uručivanje priznanja i odlikovanja Zlatanu Miji Jeliću, optuženog za teške ratne zločine u BiH, predstavlja anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske, koji je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima, saopćeno je iz SDA.

“Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović vrlo dobro zna da je Tužilaštvo BiH još 2015. godine optužilo Zlatana Miju Jelića za teške ratne zločine koji su dio udruženog zločinačkog poduhvata za koji je Haški tribunal izrekao pravosnažne presude poznatoj “šestorci”. 
 
Zlatan Mijo Jelić je zloupotrebljavajući dvojno džavljanstvo  pobjegao iz BiH, skrivao se u Hrvatskoj i predsjednik Milanović najmanje što može učiniti je da iskoristi svoj autoritet i ovlaštenja kako bi Jelić  bio isporučen bh. pravosuđu.
 
Umjesto toga, Milanović odlikuje takvu osobu i šalje vrlo lošu poruku da još uvijek nema spremnosti za iskrenim suočavanjem sa istinom i za obnovom povjerenja.  

Ovakav postupak hrvatskog predsjednika dodatno će opteretiti odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, saopćeno je iz SDA. 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close