-TopSLIDEBiHPolitika

SDA: “‘Izvorni Dejton’ ne postoji, već samo Dejtonski mirovni sporazum, DODIKOVA AVANTURISTIČKA POLITIKA može samo UGROZITI mir i RS”

Iz stranke Demokratske akcije (SDA) reagovali su danas na Dodikovu priču o povratku na “izvorni Dejton” poručivši da on ne postoji, već samo Dejtonski mirovni sporazum.

– Izvorni Dejton ne postoji, postoji samo Dejtonski mirovni sporazum. Samim Mirovnim sporazumom je predviđena njegova nadgradnja po utvrđenim procedurama, pa je time postojeće ustavno uređenje Bosne i Hercegovine u svojoj evoluciji uvijek ‘izvorni Dejton’ – naveli su iz ove stranke.

Dakle, iz SDA kažu da sve nadležnosti koje su prenesene sa nivoa entiteta na državni nivo su prenesene na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i to uglavnom uz potpuni konsenzus svih članova Parlamentarne skupštine BiH, uz visoko podignute ruke SNSD-ovih parlamentaraca.

Naglasili su da se zakoni i odluke donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu mijenjati isključivo u toj instituciji.

– Jednostrani pokušaji stavljanja van snage tih zakona u entitetskom parlamentu i prijetnje zabranom djelovanja državnim institucijama na prostoru entiteta RS predstavljaju grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i najozbiljniju prijetnju miru u Bosni i Hercegovini i regionu – navodi se u saopćenju.

Navode da će Oružane snage BiH, OSA, SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje i sve ostale institucije za koje Dodik najavljuje “povlačenje saglasnosti” ostat državne institucije čije postojanje odluke Narodne skupštine RS-a ne mogu ugroziti.

– Jedino što će Dodik svojom avanturističkom politikom ugroziti ukoliko krene u formiranje parainstitucija, jeste stabilnost i mir, i entitet RS koji postoji samo na osnovu Ustava BiH – zaključili su iz SDA.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close