BiHPolitika

SDA i HDZ ne dozvojavaju da se proširi građanski duh Mostara

Čas istorije na Mostarskom krugu

Oručević oko Mostara: Što ćemo mi u hrvatskom paketu? Mi smo u Dejtonskom paketu!

Dok se Mostarcima uporno servira atmosfera navodne nemogućnosti postizanja dogovora i navodne ugroženosti, upravo je Mostar prije ravno 20 godina imao prve slobodne, demokratske izbore u BiH. Na jednoj strani blok za jedinstveni Mostara, a na drugoj ideologija podjela i idejni tvorci takozvane Herceg-Bosne. Rezultat – pobjeda građana za jedinstveni Mostar, prvo tada 1996., pa i godinu poslije i na koncu 2000. godine.

Sve ovo prikazano je na video prezentaciji, ali i rezultati posljednja dva izborna ciklusa u Mostaru – 2004. i 2008.

“SDA, SBiH i SDP su imali 18 vijećnika, koji su birali gradonačelnika. Godine 2004. mi smo trebali imati gradonačelnika. Izborna pravila su bila takva da je gradonačelnik mogao biti iz ovih stranaka, koje su pobjeđivale”, podsjetio je Oručević.

Kriza je, kaže, počela kada je SDA podržala HDZ, odnosno Ljubu Bešlia za gradonačelnika Mostara. Tada počinje i priča o takozvanoj ugroženosti Bošnjaka.

“Tada je Tihić potpisao sa Čolakom da će za četiri godine Bošnjaci imati gradonačelnika. Godine 2008. opet SDA pobjeđuje i od te godine nemamo izbora. Te godine SDA nije dala ni SDP ni SBIH, nego HDZ i gradonačelnik postaje Ljubo Bešlić. Oni nama sada kažu da su njih Hrvati ugrozili. Ne, oni su sve nas ugrozili i to zbog onih sto fotelja što ona zelena boja koristi u Gradskom vijeću u institucijama”, upozorio je Oručević.

Podsjetio je i da je 2014. godine odnos snaga u Skupštini HNK bio 16 naprema 14 u korist probosanskih stranaka.

“Sad su mogli izabrati Bošnjaka premijera, da ne bude Nevenko Herceg. Ali ne može, jer su se dogovorili u Sarajevu da je ovo hrvatsko. Pokloniš pobjedu i onda kažeš da se bojiš. Hoću da se eliminišemo straha i tzv dominacije nad nama. Prema rezultatu popisa stanovništva, samo su četiri hiljade je razlike između Bošnjaka i Hrvata , ali imamo nekoliko hiljada Srba i ostalih. Nigdje nema superiorne dominacije koja može u izborima napraviti bilo kakav poremećaj. Mi smo ostali jedan od najvećih multietničkih gradova u BiH”, kazao je Oručević.

Sličnog je mišljenja i bivši  predsjednik Skupštine Republike BIH Miro Lazović.

“Siguran sam da su na razvalinama Mostara podignute neke nevidljive ideološke barijere od strane SDA i HDZ koji ne dozvojavaju da se proširi građanski duh Mostara. Političke igre i dalje blokiraju Mostar i BiH. Smatram da rješenje Mostara mora biti ovako kao što je Mostarski krug projektovao jer se njime rješava i sudbina BiH”, poručio je Lazović.

Na kraju je prokomentirano i kako Bošnjake ne treba biti strah vještačko napravljene priče o ugroženosti, pogotovo od takozvane Herceg Bosne. Takav projekt je nemoguć bez podrške Bošnjaka.

“Čović je prije mjesec dana bio na naproslavi tzv Herceg Bosne i kazao da se Hrvati moraju vratiti ideološkoj matrici Herceg Bosne i Mate Bobana. Tri ili četiri dana polije toga Izetbegović kaže da podržava rješenje sa tri entiteta i četiti distrikta. Neke tajne igre su tu, za koje ja smatram da će se izjaloviti”, istakao je Lazović.

“Ničega se mi ne trbamo bojati, pogotovo ne Herceg Bosne jer jače je udruženje izviđača  Gojko Vuković od udrženja Herceg Bosne. Oni marke nemaju, sve izvlače iz federalne kase”, potcrtao je Oručević.

Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar rekao je da HDZ ne može predstavljati hrvatski narod, SDA ne može predstavljati Bošnjake. To su,  kaže, političke organizacije koje predstavljaju volju birača.

“Mostar jeste, ostat će i bit će stoni grad regije koja se zove Hercegovina i to se ne može nikakvim dekretom političkih partija riješiti”, poručio je Zlatar.

Zaključeno je kako, međunarodna zajednica treba da izvrši male promjene u kojima će Mostar biti pošteno dogovoren. U Statutu se moraju se zaštititi interesi sva tri naroda .

“Što ćemo mi u hrvatskom paketu? Mi smo u Dejtonskom paketu. Ne može nas niko staviti u svoj paket, vratit ćemo se u Dejton, pa te staviti gdje im je mjesto. Neko je pustio da nas stavljaju u te pakete. Neka se Hrvati bore za svoja prava gdje god su ugroženi, ali dajte da se mostarska ova obična pitanja riješe. Malo je pitanja ostao u Mostaru,a pretvorili su nam ih u ogromna nacionalna pitanja”, zaklučio je Oručević.

Svi su saglasni da Mostar više ne može i ne treba čekati. Izbori se moraju održati čim prije i tu će presudnu ulogu imati međunarodna zajednica.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close