SDA: Ako se u pitanje dovede Daytonski sporazum prvo će nestati entiteti

Kolegij SDA na današnjoj sjednici ponovno je upozorio da najavljeni referendum predsjednika RS Milorada Dodika o Sudu i Tužiteljstvu BiH predstavlja opasnu aktivnost koja Bosnu i Hercegovinu može odvesti u destabilizaciju.

”Pozivamo predsjednika RS Milorada Dodika da povuče svoj prijedlog, a Narodnu skupštinu RS da ne donosi odluku o referendumu.

Sud i Tužiteljstvo BiH su institucije koje su u nadležnosti države,a ne entiteta i svako zadiranje entiteta u kompetencije države predstavlja grubo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ukoliko dođe u pitanje Daytonski sporazum onda će se prvo dovesti u pitanje postojanje onoga što je nastalo u Daytonu,a to su entiteti.

SDA poziva OHR, Vijeće za implementaciju mira i međunarodnu zajednicu da najozbiljnije shvate ove najave, jer se radi o aktivnosti sa nesagledivim posljedicama.

Međunarodna zajednica mora reagirati u skladu s obavezama iz Daytonskog mirovnog sporazuma, ovo zaustaviti na samom početku i onemogućiti da Skupština RS donese bilo kakvu odluku o referendumu.

Također, pozivamo agencije za sprovođenje zakona,Tužiteljstvo i Sud BiH da pomno prate razvoj događaja, te da blagovremeno reagiraju kako bi se zaštitio ustavnopravni poredak BiH”, stoji u priopćenju za javnost Ureda za informiranje SDA.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close