scsport.ba: Senad Skopljak vraća Vogošću u elitu

Rukometaši Vogošće nakon jedne sezone u Premijer ligi BiH su ispali prošle godine, međutim velike su šanse da Vogošćani zaigraju u eliti i naredne sezone, jer su ubjedljivo prvi na tabeli Prve lige FBiH grupa Jug, a ponajviše zahvaljujući njihovom treneru Senadu Skopljaku, popularnom Džangu…

Senad Skopljak je svoju igračku karijeru počeo u visočkoj Bosni u kojoj se zadržao 22 godine kao aktivni igrač, jednu godinu je igrao za sarajevski Željezničar, dvije i po godine je igrao za Bratstvo iz Pucareva(gdje je jednu polusezonu bio trener-igrač), a ostalih 18 i po godina Skopljak je igrao za visočku ekipu. Kao igrač osvojio je s Bosnom dva Kupa BiH, a jednom mu je to pošlo i za rukom kao igraču i treneru visoček Bosne 1995. godine. Kao trener je Visoačne vodio u tri navrata, i to u periodu od 1994. do 1997., pa onda od oktobra 2004. do jula 2006., a treći mandat mu je bio od juna 2008. do jula 2010., što znači da je ukupno bio na klupi Bosne šest i po godina. Jedan je od prvih trenera sa prostora bivše Jugoslavije koji je radio u Kataru, gdje se zadržao pet godina. U tih pet godina vodeći Al Arabi, Al Ittihad i Al Rayyan osvojio je 11 medalja ( tri zlatne, 4 srebrene i 4 bronzane), jednu godinu je bio i trener Al Ahlya u Bahreinu.

U Bosni i Hercegovini je bio trener već pomenute visočke Bosne, sarajevske Bosne, Željezničara, Kaknja, Goražda, i trenutno kako smo rekli je trener Vogošće, inače je diplomirani Višesportski trener na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj.

SCsport: Evo spomenuli smo neke trofeje u Kataru, i iz vaših igračkih dana, možete li nam malo približiti svoje uspjehe kao trenera u BiH?

“Pa ja sam sa visočkom Bosnom bio drugi u prvenstvu, šampionsku titulu sam osvojio sa Bosnom u sezoni 1996/1997, a i prvi sam trener koji je vodio neku bh ekipu u evroskoj utakmici, to je bilo protiv bjeloruskog Arkatrona iz Minska. U 2004. godini sam sa juniorima i kadetima visočke Bosne, koje sam vodio uporedo sa seniorskim timom, osvojio titulu prvaka BiH. ”

SCsport: Vi ste u Vogošću došli u nezgodnom trenutku, ekipa je imala samo tri boda, međutim do kraja sezone ste sakupili 25 i malo vam je falilo da opstanete? Kakva je sad situacija?

“Pa vidite ja sam došao u oktobru 2011. godine, i kako rekoste našli smo se u nezgodnoj situaciji iz koje se nismo uspjeli izvući, ekipu je nakon toga napustilo 11 igrača, ali mi smo sebi postavili za cilj da se moramo vratiti u Premijer ligu, i za sada nam ide dobro, iako naš najbolji igrač Emir Šahinović nije igrao osam mečeve ove sezone zbog loma ruke, mi smo ubjedljivo prvi sa 11 bodova više od Dobrinjca i Borca iz Travnika. I vjerujem da smo blizu povratka u Premijer ligu BiH, gdje obećavam da nećemo biti samo prolaznici.”

SCsport: Vaš bivši kako igrački, tako i trenerski klub Bosna Prevent je u teškoj situaciji, i prijeti im ispadanje, kako vi vidite tu situaciju, i hoće li Bosna opstati?

“Jasno je da je Bosna u teškoj situaciji, ali po mišljenju ako dobiju sve domaće mečeve do kraja opstat će, osim ako se ne dese neke previše nepredviđene situacije, a ja sam zdušno uz njih i šteta bi bilo da takva ekipa puna kvalitetnih igrača ispadne iz Premijer lige. Ono što ja želim da napomene jeste, da sam ubijeđen da Visoko ima najtalentovaniju djecu u državi i šire, i velika je šteta što je zastoj u napretku igrača, motiv bi im trebao biti prvi tim, ali djeca već dvije godine stagniraju u prvom timu, a razlog je nepoznat, ili jeste ali se o njemu šuti. ”

SCsport: Sigurno pratite i reprezentaciju, čeka nas težak dvomeč sa Rusima, a selektor Marković je odlučio da podmladi reprezentaciju, koliko može ova takoreći nova reprezentacija?

“Pozdravljam potez Dragana Markovića, i želim mu svu sreću, kao i reprezentativcima u mečevima sa Rusima, mislim da je podmlađivanje pravi potez, i da je vrijeme da igrači poput Vražalića, Panića, Malinovića, Vranješa, Mikića, Mandića, braće Burić preuzmu teret glavnih igrača, i bez obzira na mečeve sa Rusijom, tačnije bez obzira na ishod, vjerujem da će ova generacija stastati kroz godinu dvije u pravu ekipu, a  i siguran sam da se protiv Rusa neće nipošto predati. Još nih želio da pohvalim okupljanja mladih selekcija, što je sjajno za razvoj mladih igrača, a i da dodam da bi trebalo još pojačati rad sa tim mladim igračima, jer će nam se to kasnije uz njihovo stasavanje vratiti sigurno.” – rekao je Skopljak za naš SCsport.ba

(Autor: Jasmin Tajić)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close